GODIŠNJICA ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA HRUSTOVA I VRHPOLJA

GODIŠNJICA ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA HRUSTOVA I VRHPOLJA

Okupljanjima u Hrustovu i Vrhpolju danas je obilježena 25. godišnjica od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine, kao i na zločine koji su potom uslijedili.

Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Prije 25. godina počeo je crni i krvavi period za Bošnjake iz Hrustova, Begića, Kenjara i ostalih zaseoka ove mjesne zajednice, te susjedne Mjesne zajednice Vrhpolje. Tog 31. maja 1992. godine JNA i paravojne formacije SDS-a počinju dugoplanirani napad na ovaj dio sanske općine. Počinje ubijanje, progon, a zatim pljačkanje i palenje kuća. Na kućnim pragovima je ubijeno 185 nevinih mještana, među njima veliki broj djece i staraca.

S ciljem evociranja uspomena na te tužne i nezaboravne dane danas je u selu Hrustovu održan čas historije, te je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na tamošnje spomen obilježje odana dužna počast na stradale civilne žrtve rata. Pomenuti događaji organizirani su u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani otpora –Galaja 1992-2017“, kojom se obilježavaju dani stradanja, ali i otpora na području općine Sanski Most.

Skupu u Hrustovu su prisustvovali predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, te brojni mještani. Prisutnima se prvi obratio Amir efednija Jusić rekavši da se ovi dani moraju posebno obilježavati, te da se istinski treba solidarisati s porodicama šehida i uvidjeti veličinu značaja njihove žrtve.

Domaćin ispred MZ Hrustovo, Ilijaz Mehmedović, je naglasio kako se tragična sudbina uvijek ponovi narodima koji prestanu da njeguju sjećanje na tragične dane svoje historije. Pristnima se obratio i visoki oficir Armije RBiH i nosilac armijskog priznanja “Zlatni ljiljan”, Senad Kljajić, inače rođenjem Hrustovljanin, istakavši kako se s ovog mjesta šalju poruke nezaborava.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, naglasio je kako su Hrustovo i Vrhpolje mjesta najvećeg stradanja na našim prostorima. Pripadnici srpskih paravojnih snaga, potmognuti snagama JNA, na današnji dan 1992. godine, započeli su oružani napad na sela Vrhpolje i Hrustovo.

To je bio uvod u potpuno uništenje ovih sela, protjerivanje cjelokupnog stanovništva te zločine koji su počinjeni nad civilima svih dobnih uzrasta. U samo jednom danu u selu Hrustovo ubijen je veliki broj golorukih mještana, među kojima veliki broj žena i djece. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obillježje odata je počast i hadži Almazu Zukiću.

Kako je istakao glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, ovaj starac je prilikom napada na selo Hrustovo smogao snage da se oružano suprotstavi agresorima. Manifestacija je nastavjena na Vrhopljskom mostu gdje su pripadnici srpskih snaga na današnji dan silom dotjerali mještane zaseoka Begići na ovo mjesto. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif Raho Begić, koji je kasnije svjedočio o tome pred Haškim tribunalom.

Na te strašne dane se prijestio Enes efensija Pašalić. Prisutnima se obratio i Ismet Salešević, predsjednik MZ Vrhpolje i član Organizacionog odbora manifestacije „Dani otpora –Galaja 1992-2017“. Dužna počast odata je i poginulom borcu Armije RBiH, Ismetu Hepiću iz Cazina, koji je poginuo u blizini vrhpoljskog mosta u operaciji oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u oktobru 1995. godine.

Ispred općine Cazin prisutnima se obratio Jusuf Bajraktarević. Prisutni su potom bacanjem buketa s cvijećem s vrhpoljskog mosta u rijeku Sanu simbolično podsjetili na historijske događaje i stradanje Bošnjaka ovog dijela općine Sanski Most. Učesnici današnjeg obilježavanja obišli su potom lokalitet šehidskog mezarja Hrustovo – Vrhpolje

.Učenjem Fatihe odata je počast svim žrtvama zločina koji se dogodio na ovim prostorima. Također, ovom prilikom zatraženo je kažnjavanje svih koji su sudjelovali u zločinima počinjenim u Hrustovu i Vrhpolju, kako neposrednih izvršilaca, tako i njihovih naredbodavaca.

GODIŠNJICA ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA HRUSTOVA I VRHPOLJA

Sanski Most |