GRAĐANI ZBRAJAJU ŠTETE OD POPLAVA

GRAĐANI ZBRAJAJU ŠTETE OD POPLAVA


Srijeda, 17 Maja, 2023

Situacija na području Općine Sanski Most danas je povoljnija u odnosu na prethodni dan jer se bilježi pad vodostaja Sane i njenih pritoka. Ipak, dalji razvoj situacija zavisiće od meteroloških prilika, obzirom da se do kraja dana prognoziraju obilnije kišne padavine.

Za to vrijeme mještani naseljenih mjesta koja su proteklih dana pogođena poplavama saniraju stanje i zbrajaju štete od prirodne nesreće koja ih je pogodila. Dio naselja Alagića polje bio je među najugroženijima, jer je Bliha u proteklu nedjelju probila nasip i poplavila nekoliko ulica u ovome naselju. Voda je i dalje prisutna na ovome području, ali na sreću više ne predstavlja opasnost po stambene objekte. Mnogim građanima voda je poplavila garaže i pomoćne objekte, a najveće štete pretrpjelo je domaćinstvo Senada Mešanovića. Kao i proteklog decembra, voda je prodrla u unutrašnjost njegove kuće i pričinila veliku štetu. Mještani u Alagića polju smatraju kako se poplava ovoga puta mogla izbjeći da je kvalitetnije urađen odbrambeni nasip koji ih štiti od Blihe.

Mještanin naselja Halilovića sokak, Jasmin Husanović, također je pretrpio štetu od poplava, baš kao i proteklog decembra. Kaže kako je tek sanirao štete koje su mu tada pričinjene, a zadesila ga je nova katastrofa. U poplavama su stradali podovi, namještaj i zidovi, pa se Husanović pita ima li smisla ovdje nastaviti život. Poplavljenih kuća ima i na području Starog Majdana, kao i u drugim mjestima. Prema raspoloživim infromacijama oko dvadesetak stambenih objekata stradalo je u poplavama, dosta pomoćnih objekata, infrastrukture i poljoprivrednih dobara. Štete tek treba da se procijene. Ovom prilikom upozoravamo i na položaj mještana na području Lušci Palanke koji se već nekoliko dana odsječeni od ostatka svijeta. Voda je na prostoru Palanačkog i Jelašinovačkog polja presjekla putne komunikacije i zarobila nekoliko tamošnjih sela gde mještani očekuju pomoć.

GRAĐANI ZBRAJAJU ŠTETE OD POPLAVA

Sanski Most |