HAJR ČESMA KAO VJEČNA OPOMENA

HAJR ČESMA KAO VJEČNA OPOMENA


Utorak, 27 Juna, 2017

Hajr česma koja sjeća na žrtve genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu, svečano je otkrivena u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta. Izgrađena je u gradskom parku na Trgu oslobodilaca kao trajni podsjetnik budućim generacijama na počinjene zločine i stradanje nevinih građana u periodu od 1992. do 1995. godine.

Hajr česma je, od ideje do realizacije djelo aktvista i članova mjesnog ogranka Lijeva obala SDA, koji su je izgradili vlastitim radom uz materijalnu pomoć općinskih vlasti. Prisutnim građanima se obratio predsjednik Mjesne zajednice Lijeva obala, Fikret Muhić, istakavši kako će ova česma zauvijek sjećati na zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici, Sanskom Mostu i u još šest gradova u Bosni i Hercegovini. „Stojeći na ovom mjestu ne mogu da se ne sjetim tragičnih dana iz 1992. godine, kada smo proganjeni, zatvarani i ubijani u našem vlastitom gradu.“, istakao je Muhić.

U ime aktivista SDA Lijeva obala, obratio se Samir Ćehajić rekavši kako je zamisao bila da se u centralnom dijelu gradskog parka napravi ovakvo spomen obilježje koje bi svojim izgledom zaokupljalo pažnju te imala snažno simboličko značenje. Federalni poslanik, Asim Kamber, istakao je kako je dolina Sane mjesto gdje je nedvojbeno počinjen genocid, o čemu svjedoče brojne istorijske činjenice.„Veliku odgovornost i saosjećanje prema našim stradalim sugrađanima u agresiji na BiH iskazali su aktivisti SDA koji su u mjesecu ramazanu izgradili ovaj arhitektosnki biser u centru grada. Moram ovdje istaknuti da su upravo oni radili i na spomen obilježju u Mahali, u Sasini i na drugim projektima od značaja za sve građane, istakao je u svome obraćanju Kamber. Svečanost su uveličali Esma Vuković, izvedbom ilahije i sevdalinke, kao i mladi harmonikaš Ishar Krupić.

Hajr česmu su svečano otkrili ratni oficiri Armije RBiH, „zlatni ljiljan“, Senad Kljajić i Ilfad Ičanović, te predsjednik MZ Lijeva obala, Fikret Muhić. Izgradnja hajr česmi u tradiciji Bošnjaka govori o trajnosti čovjekovih djela nakon smrti. Otkrivena česma u Sanskom Mostu ukrašena je „srebreničkim cvijetom“ koji sjeća na žrtve i njihovo stradanje, a na njoj se nalazi i ploča s imenima Srebrenice, Prijedora, Zvornika, Vlasenice, Foče, Bratunca, Ključa i Sanskog Mosta, gradova u kojima je počinjen genocid tokom agresije na Bosnu i Hecegovinu.

HAJR ČESMA KAO VJEČNA OPOMENA

Nekategorisano, Sanski Most |