HAŠLAMSKA NEDJELJA POBIJEDILA KORONU

HAŠLAMSKA NEDJELJA POBIJEDILA KORONU


Ponedjeljak, 22 Juna, 2020

Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ održana je proteklog vikenda u Starom Majdanu uz prigodan program i posjetu značajnog broja građana i pored aktuelne situacije izazvane pandemijom virusa korona. Manifestacija je započela učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomenik u centru ovog mjesta te je na taj način odata počast rahmetli Amiru Žiliću, mještanima Starog Majdana koji su stradali tokom agresije na BiH i poginulim borcima Armije RBiH iz ovog mjesta.

Organizatori manifestacije ove godine su bili Udruženje žena „Majdanke“, uz pomoć Mjesne zajednice i Općine Sanski Most. Poslije defilea učesnika kulturno zabavnog programa, prisutnima su se obratili predstavnici domaćina, te načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, koji je istakao značaja da se tradicija manifestacija nastavila uprkos pandemiji.

Po ustaljenom običaju i ove godine proglašen je gradonačelnik ovog mjesta čiji mandat traje godinu dana. Ove godine željezni ključ, simbol Starog Majdana, otišao je u ruke umjetnika Edina Hasanića, inače mještanina. Hasanić je jedan od društveno angažiranih Majdanaca u svim projektima koje se provode, a ljubav prema zavičaju pretočio je na mnogobrojne slike čiji je autor. Organizatori su ovu priliku iskoristili kako bi se zahvalili, te uručili poklone i zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje manifestacije. Otvorena je i Hasanićeva izložba te je održano druženje uz nekoliko kulturno umjetničkih društava. Drugog dana manifestacije organizovana je već tradicionalna slikarska radionica dok su, zbog loših vremenskih prilika, otkazani sportski sadržaji. Ono što je važno jeste da ni vanredne okolnosti, odnosno aktuelna pandemija, nisu prekinule dugu tradiciju ove manifestacije.

HAŠLAMSKA NEDJELJA POBIJEDILA KORONU

Sanski Most |