HELEZ ISKAZAO PODRŠKU KAVAZOVIĆU ZA POTPISIVANJE SPORAZUMA IZ SA DRŽAVOM BIH

HELEZ ISKAZAO PODRŠKU KAVAZOVIĆU ZA POTPISIVANJE SPORAZUMA IZ SA DRŽAVOM BIH


Utorak, 14 Marta, 2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima i u pratnji vojnog muftije Hadisa ef. Pašalića posjetio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića te ga informirao o trenutnim aktivnostima u ministarstvu i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ministar Helez se posebno osvrnuo na skoro usvajanje budžeta institucija BiH, čijom implementacijom će doći do poboljšanja ukupnih uslova života i rada pripadnika OS BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Razgovarano je i o aktivnostima MO i OS BiH vezanim za modalitete saradnje i približavanja NATO integracijama, gdje je posebno naglašen uspjeh deklarisane jedinice OS BiH – Bataljonske borbene grupe lake pješadije, koja je u septembru 2022. godine u procesu ocjenjivanja po NATO standardima ocijenjena najvišom ocjenom “odličan“ te na taj način proglašena spremnom da bude dio bazena snaga NATO-a koje mogu biti pozvane i upućene u operacije podrške miru bilo gdje u svijetu.

Na sastanku je bilo govora i o posvećenosti NATO saveza Bosni i Hercegovini, kojoj je na samitu u Madridu polovinom prošle godine obećan značajan paket pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta – (Defence Capacity Building) vrijedan više od 100 miliona konvertibilnih maraka, prvenstveno namijenjen za opremanje naših deklarisanih jedinica.

Jedna od tema razgovora bio je Sporazum Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa državom Bosnom i Hercegovinom, gdje je ministar Helez, u funkciji i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra odbrane, iskazao punu podršku konačnom rješavanju ovog pitanja, naglašavajući potrebu i značaj potpisivanja tog sporazuma u što skorijem periodu.

Raisu-l-ulema Kavazović čestitao je ministru Helezu imenovanje na poziciju ministra odbrane BiH, poželivši mu uspjeh u radu i vođenju ovog važnog resora za državu Bosnu i Hercegovinu.

On je istakao da je za Islamsku zajednicu BiH od izuzetne važnosti napredak naše zemlje na putu euroatlantskih integracija, kao i mir, sigurnost i ekonomska održivost Bosne i Hercegovine u kojoj će se generacije mladih ljudi osjećati sigurno i graditi prosperitetnu budućnost.

Kavazović je iskazao punu podršku radu bh. institucija odbrane, te kazao kako je i pitanje Sporazuma između IZ BiH i države BiH prvenstveno pravno pitanje, i kao takvo treba biti rješavano, a nikako ga ne treba tretirati kao političko pitanje, navodi se u saopćenju .

HELEZ ISKAZAO PODRŠKU KAVAZOVIĆU ZA POTPISIVANJE SPORAZUMA IZ SA DRŽAVOM BIH

BiH |