HISTORIJSKI ČAS I JAVNA TRIBINA U TRNOVI

Historijskim časom i prisjećanjem na dane stradanja ali i otpora tokom maja 1992. godine, u Trnovi je okončana ovogodišnja manifestacija „Sjećanje na maj 1992.“ Pomenuta manifestacija se održava tradicionalno svake godine u znak sjećanja na historijski period kada je započelo stradanje ovog sanskog sela i njegovih mještana.

Na javnoj tribini koja je organizovana tim povodom, prisustvovali su predstavnici društveno političkog i vjerskog života Općine Sanski Most, te brojni mještani. Na ovom skupu govorio je proslavljeni ratni komandant 17. viteške krajiške brigade i penzionisani brigadni general Oružanih snaga BiH, Sakib Forić, inače novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu. Predstavnici organizatora manifestacije uručili su ovom prilikom prigodne darove, sliku i monografiju Trnove gostu Sakibu Foriću, kao i federalnom poslaniku Asimu Kamberu

.Tokom majskih dana, prije 25 godina, započelo je stradanje i egzodus Trnavaca, a cijelo selo je u kasnijem periodu praktično bilo uništeno. Baš kao i u Vrhpolju i Hrustovu, u Trnovi je organizovan i pružen otpor daleko nadmoćnijem agresoru.

U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo U agresije mnogu mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani su iz vlastitih domova. Mještani Trnove su u proteklom periodu na prigodan način obilježili sva mjesta stradanja, a u mjesecu maju se tradicionalno održava i manifestacija u znak sjećanja na ove događaje. Tokom proteklog vikenda održan je i memorijalni malonogometni turnir koji nosi ime po prvoj žrtvi u ovome sanskom selu, Mesudu Sudi Begiću, inače jednom od organizatora otpora u ovom dijelu sanske općine.

HISTORIJSKI ČAS I JAVNA TRIBINA U TRNOVI

| Vijesti |