HRUSTOVLJANI IZ CIJELOG SVIJETA NA DRUŽENJU U HRUSTOVU

HRUSTOVLJANI IZ CIJELOG SVIJETA NA DRUŽENJU U HRUSTOVU


Ponedjeljak, 6 Augusta, 2018

U sklopu novoizgrađenog sportsko-rekreativnog centra u Hrustovu, održan je centralni događaj ovogodišnje manifestcaije „Dani Hrustova 2018“. Ovaj događaj okupio je veliki broj Hrustovljana i njihovih gostiju, a priređen je i bogat kulturno – zabavni program, te su dodijeljena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su u proteklom periodu dali najveći doprinos na izgradnji i uređenju ovog kompleksa.

Tradicionalna manifestacija „Dani Hrustova“ održava se već treću godinu, a cilj je da se na jednom mjestu okupi što veći broj Hrustovljana koji žive širom svijeta. I ovogodišnja manifestacija u proteklih nekoliko dana obilovala je nizom raznovrsnih sadržaja, organizivani su sportski, kulturni i zabavni događaji, a na završnoj centralnoj manifestaciji upriličeno je veliko druženje. Zahvaljujući složnosti mještana Hrustova, na ovom lokalitetu je za par godina nikao jedan od najmodernijih sportskih kompleksa na ovim prostorima, a njegovu izgradnju pomažu brojni Hrustovljani koji žive razasuti širom svijeta.

Bila je ovo prilika da se predstave dosadašnji rezultati rada na izgradnji ovog centra, te da se najave naredne aktivnosti koje će ubrzo uslijediti, a najzaslužnijim pojedincima uručena je nagrada koja simbolično nosi naziv „Srce Hrustova“. Posebno iznenađnje večeri, koje je izazvalo neviđene emocije kod velikog boja prisutnih, bio je dolazak i predstavljanje članova porodice Merdanović koji žive u dalekom Čileu, i ovo im je bio prvi put da su posjetili rodno mjesto svojih predaka. Naime, u vihoru Drugog svjetskog rata, Asim Merdanović, inače najstariji od nekoliko braće i sestara iz porodice Merdanović koji su u tom periodu ovdje živjeli, napustio je svoje rodno mjesto i od tada mu se gubi svaki trag, i ni najuži članovi porodice nisu imali nikakve informacije o njemu. Svi pokušaji da se s njim stupi u kontakt bili su uzaludni, i nije bilo naznaka da je ostao živ.

Kasnije se ispostavilo da je Asim Merdanović imigrirao u Čile, gdje je cijelo vrijeme živio i radio, i gdje je zajedno sa svojom suprugom, koja je bila Čileanka, zasnovao porodicu, te su imali desetero djece. Nažalost, Asim je preminuo 1996. godine i nije dočekao da ponovo vidi svoje Hrustovo, međutim njegovi potomci, djeca i unučad i ostali članovi porodice, bili su prisutni na druženju Hrustovljana, gdje nisu krili svoje oduševljenje. Oni su ovom prilikom podijelili svoju dirljivu priču sa prisutnima. Na druženju je predstavljen i autobiografski roman „Kroz ratni pakao sa sinom u naručju“ koji je napisala Azra Kurbegović, inače rođena Hrustovljanka, a veče je obilježio i nastup najmlađih članova i učesnika Cimovog teatra „Život“, koji su svojom predstavom oduševili sve prisutne.

HRUSTOVLJANI IZ CIJELOG SVIJETA NA DRUŽENJU U HRUSTOVU

Sanski Most |