INICIJATIVA „ŽIVOT NA UGLJU“ ORGANIZOVALA POTPISIVANJE PETICIJE

INICIJATIVA „ŽIVOT NA UGLJU“ ORGANIZOVALA POTPISIVANJE PETICIJE


Srijeda, 20 Septembra, 2023

Grupa građana okupljena oko Inicijative „Život na uglju“, koja se borbi protiv eksploatacije uglja u Sanskom Mostu koja je na štetu okoliša i života građana, organizovala je danas uličnu akciju, s ciljem ukazivanja na dugogodišnje probleme sa kojima se suočavaju građani  Sanskog Mosta usljed rada rudnika. U sklopu ulične akcije  pokrenuto je potpisivanje peticije za hitno postupanje nadležnih organa po pitanju eksploatacije koja je štetna kako po stanovnike, tako i po samu životnu sredinu. Iz pomenute građanske inicijative podsjećaju da je veliki problem sa eksploatacijom koja se trenutno odvija u rudniku mrkog uglja na području Kamengrada u blizini Sanskog Mosta, to što se eksploataciono polje širi velikom brzinom, a sumnjaju i da se radovi na iskopu uglja vrše mimo zakona i propisanih dozvola.

Mještani više ovdašnjih sela se već godinama suočavaju s brojnim problemima zbog širenja rudokopa na kojima mrki ugalj eksploatiše firme „Lager“ iz Posušja. Mještani se žale kako su im ugrožene poljoprivredne parcele na koje se, kako tvrde, odlaže jalovina i pokrivka, te su mišljenja kako je zbog rudnika u potpunosti ugrožena poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane. I u proteklom periodu su mještani Fajtovaca, Modre, Naprelja, Skucanog Vakufa i okolnih sela u nekoliko navrata su organizovali protestna okupljanja kako bi ukazali na svoje probleme, međutim kako kažu, njihova upozorenja nisu naišla na razumijevanje nadležnih organa. Pored toga, i firma „Lager“ u dosadašnjim saopštenjima navodi kako sve radove  obavlja u skladu sa dozvolama koje su uredno pribavili sukladno zakonima o rudarstvu.

Dodatni problemi su zagađivanje rijeke Blihe, kao i simbola Sanskog Mosta – vodopada Blihe, otežan saobraćaj između mjesnih zajednica zbog transportnih vozila, radovi i miniranja u kasnim noćnim satima koji značajno utiču na kvalitet života građana, te strah i neizvjesnost za budućnost njihovih porodica koji su odlučili da ovdje žive. Građanska inicijativa „Život na uglju“ pozvala je predstavnike svih nivoa vlasti, da hitno djeluju u okviru svojih ovlaštenja kako bi se ovaj problem riješio, a upućen je i poziv građanima da im se pridruže naredna tri dana, koliko će trajati potpisivanje peticije.

INICIJATIVA „ŽIVOT NA UGLJU“ ORGANIZOVALA POTPISIVANJE PETICIJE

Sanski Most |