ISPRAĆAJ I DŽENAZA ZA ŽRTVE IZ PRIJEDORA

Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 23 prijedorske žrtve.Medžlisi Islamske zajednice Prijedor i Kozarac i ove godine će prema ustaljenom terminu organizirati kolektivnu šehidsku dženazu, a one će biti obavljena na stadionu “Berek” na Skeli, sa početkom u 9 sati.

Tužna kolona s tabutima žrtava krenuće sutra iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta put Prijedora u 7 sati, a na Trgu ljiljana će biti organiziran njen ispraćaj, te se Sanjani pozivaju da prisustvuju ovom događaju.U Prijedoru je 20. jula 1992. godine, prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava, počinjen jedan od najvećih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, kad je u jednom danu ubijeno oko 1.600 civila mahom bošnjačke nacionalnosti.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana na ovoj dženazi u Prijedoru je osamnaestogodišnji Ifet (Fahrudin) Vojniković. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u junu prošle godine u masovnoj grobnici Hozića Kamen na području Bosanskog Novog. Najstarija žrtva koja će biti ukopana sutra na kolektivnoj dženazi je Šerif (Hasan) Hegić., rođen 1920. godine.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Jakarina Kosa 2001. godine. Među žrtvama je i jedna žena Džehva (Hase) Hadžić, rođena 1925. godine. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su na gradskom groblju Pašinac u Prijedoru. Posmrtni ostaci prijedorskih žrtava biće ukopani na šehidskim mezarjima Kamičani, Rizvanovići, Rakovčani, Bišćani, Zecovi, Čarakovi i šehidsko mezarje Skela u Prijedoru.

Obzirom da se ove godine navršava 25 godina od masovnog ubijanja i progona Bošnjaka Prijedora i Kozarca, iz odbora su pozvali sve eminentne ustanove, vladine i nevladine organziacije, da pruže podršku svojim prisustvom na dženazi, da na taj način podjele tugu i bol porodica žrtava, te da se šehidi isprate onako kako zaslužuju, odnosno u skladu sa islamskim propisima i tradicijom.

Prema podacima udruženja, tokom rata je na području Prijedora u akcijama samoproglašenih vlasti bosanskih Srba protiv nebošnjačkog stanovništva ubijeno ili nestalo više od 3.000 ljudi. Mnogi su zatvarani, mučeni i ubijani u logorima od kojih su najpoznatiji Omarska, Trnopolje i Keraterm. Haški tribunal i i sudovi u BiH osudili su 30 osoba na zatvorske kazne u ukupnom trajanju više od 230 godina.

ISPRAĆAJ I DŽENAZA ZA ŽRTVE IZ PRIJEDORA

| Vijesti |