IZ SANE UKLJONJENA I UNIŠTENA DVA EKSPLOZIVNA SREDSTVA

Pripadnici specijalnog tima Federalne uprave Civilne zaštite juče su u Sanskom Mostu sprovodili aktivnosti na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava iz rijeke Sane na lokalitetu mašinskog mosta. Tom prilikom na bezbijedan način uklonjene su i uništene dvije eksplozivne naprave.

Ronilačko-deminerski tim Federalne uprave Civilne zaštite tokom jučerašnjeg dana pretraživao je dno rijeke Sane, na mjestu gdje je od ranije uočeno prisustvo nepoznatih eksplozivnih naprava. Na osnovu pregleda šireg područja ispod mašinskog mosta, otkriveno je prisustvo dva neeksplodirana sredstva, od kojih i jedna ručna bomba koju je bilo neophodno uništiti na licu mjesta. Naime, ustanovljeno je da se radi o nestabilnom eksplozivnom sredstvu bez osigurača, koji se nalazio na dubini od šest metara, te je u takvim okolnostima neophodno izvršiti njegovo uništenje na mjestu pronalaska. Zbog sigurnosti jedno vrijeme bio je obustavljen prelazak pješaka i automobila preko mašinskog mosta, a policija je osiguravala šire područje. Nakon opsežnih priprema bomba je kontrolisanom eksplozijim uništena uz jaku detonaciju, usljed čega je na površinu izbačena i određena količina vode.

Pored ručne bombe, u vodi je pronađena i tromblonska mina, koja je bezbjedno izvađena iz vode i uskladištena, a njeno uništenje je planirano na poligonu za uništavanja minsko – eksplozivnih sredstava. Kako je potvrdio Slaven Perić, vođa ronilačko-pirotehničkog tima Federalne uprave Civilne zaštite, i pored teških uslova za rad pod vodom zbog smanjene vidljivosti, sve planirane aktivnosti uspješno su izvršene. Bitno je naglasiti hrabrost, i visok stepen profesionalizma koji su ovom prilikom pokazali pripadnici ovog tima, koji će u narednom periodu nastaviti započete aktivnosti na čišćenju rijeke Sane od neeksplodiranih ubojitih sredstava. Na kraju je dogovorena saradnja sa članovima lokalnog Ronilačkog kluba „Vir -Sana“ Sanski Most, koji su ovom prilikom svojim kolegama pokazali mjesta na kojima su ustanovili da postoji opasnost prisustva neeksplodiranih sredstava.

IZ SANE UKLJONJENA I UNIŠTENA DVA EKSPLOZIVNA SREDSTVA

| Vijesti |