IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO MLADIH CRVENOG KRIŽA SANSKI MOST

IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO MLADIH CRVENOG KRIŽA SANSKI MOST


Četvrtak, 2 Jula, 2020

U sali Općinskog vijeća održana je Konferencija mladih Crvenog križa općine Sanski Most, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo i utvrđen program rada, kao i redovna izvještajna Skupština ove organizacije. Održana Konferencija mladih Crvenog križa bila je prilika da se na jednom mjestu okupe mladi ljudi iz Sanskog Mosta, kako bi sumirali svoje dosadašnje aktivnosti, izabrali svoje predstavnike i najuže rukovodstvo, te utvrdili smjernice za daljni rad. Nakon što je utvrđeno da sjednici prisustvuje dovoljan broj delegata, pristupilo se izboru kandidacione i verifikacione komisije, i članova predsjedništva.

Za predsjednicu Konferencije mladih izabrana je Alma Tulek, a za dopredsjednicu izabrana je Merima Sprečić. Tulek se ovom prilikom zahvalila na ukazanom povjerenju svim mladima, naglasivši da joj je velika čast što će predstavljati mlade Crvenog križa i vjeruje da će se zajedničkim radom doći do ostvarenja zacrtanih ciljeva. Važno je istaći kako su mladi u proteklom periodu učestvovali u brojnim aktivnostima koje je ova organizacija sporovodila a posebno u periodu prirodne nesreće izazvane pandemijom Covid19. Svima njima su uručene zahvalnice za maksimalan angažman u odgovoru na krizu zbog koronavirusa. Ovom prilikom organizacija CKO Sanski Most zahvalila se i svim donatorima u proteklom periodu.

Nakon Konferencije mladih održana je redovna izvještajna Skupština Crvenog križa općine Sanski Most. Delegati su nakon razmatranja i kraćih diskusija jednoglasno usvojili Izvještaj o radu sa Finansijskim izvještajem i Izvještajem Nadzornog odbora za 2019.godinu, a izabrani su i novi koptirajući članovi Skupštine. Zahvalnost prisutnim delegatima na ukazanom povjerenju, uputio je Said Midžan, predsjednik Skupštine, istakavši kako će Crveni križ i dalje nastaviti raditi na promociji humanitarnih ciljeva i akcija koje su od opće koristi za čitavu društvenu zajednicu. Pred ovom humanitarnom organizacijom su kao i do sada brojni zadaci poput jačanja saradnje sa kantonalnim, federalnim i općinskim nivoima crvenog križa i drugih struktura. Među aktivnosti se ubraja i provedba obuke prve pomoći za vozače i druge obveznike, organizovanje akcija dobrovoljnog darivanja krvi itd. Pored toga Crveni križ će i dalje biti uključen u rješavanje problematike migrantske krize, pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, posebno u današnje vrijeme, kao i organizovanje aktivnog djelovanja konferencije mladih i volontera, te unapređenja i propagiranja načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i promocije humanitarnog prava među stanovništvom, te načela ljudskih i dječijih prava.

IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO MLADIH CRVENOG KRIŽA SANSKI MOST

Sanski Most |