IZAŠLA KNJIGA „HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO“

IZAŠLA KNJIGA „HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO“


Ponedjeljak, 15 Jula, 2019

Poslije autobiografske knjige „Kroz ratni pakao sa sinom u naručju“, koja je doživjela veliki uspjeh, Azra Handanović Kurbegović nedavno je izdala drugi, obimniji romanopis  pod nazivom “Hrustovo kroz ratni pakao”.

Ovo je prvi put da se neko odlučio na sistematski i dokumentarisčki način otrgnuti od zaborava istorijska dešavanja u selu Hrustovo, najvećem stratišu Bošnjaka na području Općine Sanski Most u ljeto 1992. godine. Knjiga je ugledala svjetlo dana i po mnogo čemu predstavlja institucionalno djelo, monografsku publikaciju s ciljem da se slikom i riječju sačuva od zaborava stradanje 200 mučki ubijenih njezinih sugrađana, rodbine i komšija Hrustovljana, u srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Rad na ovoj knjizi, kako ističe Azra, bio je rudarski posao.

Trebalo je obići i kontaktirarti sve porodice iz Hrustova, prikupiti obimnu dokumentaciju, fotografije i drugu građu. Od 200 ubijenih, ubijeno je 29 žena (od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće) i 18 maloljetne djece (od 6 mjeseci do 17 godina starosti), a na spisku nestalih vodi se 18 nestalih. Autorica perom i mastilom svjedoči kako ju je boljelo što se nakon rata malo ili gotovo nimalo govorilo ili pisalo o hrustovačkoj tragediji. Knjiga je kapitalni dokument koji će zauvijek svjedočiti o zločinu počinjenom u selu Hrustovo, smještenom na lijevoj obali rijeka Sanice i Sane jugoistočno od Sanskog Mosta, a u pravcu Ključa i Gornje Sanice. „Ovo je knjiga koju treba imati svaka porodica kao ilmihal“ i koju treba čuvati u kući na posebnom mjestu  da osvješćuje i uvijek iznova opominje“, napisao je u recenziji ovog djela novinar i književni kritičar, Mustafa Smajlović, koji je nažalost nedavno preminuo.

Ono što slijedi do kraja mjeseca julča su dvije promocije ovoga djela. Prva će se desiti 25. jula u okviru „Ljeta na Sani“ u malom gradskom parku, a druga 29. jula u Hrustovu, u sklopu manifestacije „Dani Hrustovljana“.

 

 

IZAŠLA KNJIGA „HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO“

Sanski Most |