IZGRADNJA SPOMEN OBILJEŽJA

IZGRADNJA SPOMEN OBILJEŽJA


Petak, 17 Augusta, 2018

Prije 12 godina u jami Zvečarka kod sela Stjepanovići, 32 kilometra od Sanskog Mosta, pronađeno je jedanaest tijela žrtava ubijenih tokom posljednjeg rata. Jama Zvečarka nalazi se u blizini pravca Lušci Palanka – Bosanska Krupa, a tijela su pronađena na dubini od 15 do 20 metara.

Na mjestu njihovog pronalaska otpočeli su radovi na izgradnji spomen obilježja koji će se prema riječima predsjednik MZ Gornji Kamengrad Mirse Kaltaka realizirati u tri faze. Prvu fazu čine zidanje, popločavanje i izgradnja zaštite nas spomen obilježjem koja je pri kraju. Druga i treća faza podrazumijeva izgradnju turbeta i uređenje okoliša. Projekat je vrijedan 27.000 KM.

Izgradnju spomen obilježja inicirala je MZ Gornji Kamengrad i Udruženje logoraša Općine Sanski Most uz podršku loklane vlasti. Svi koji žele pomoći mogu to učiniti putem žiro računa MZ Gornji Kamengrad broj: 1990440002467875 sa naznakom „Izgradnja spomen obilježja „Jama Zvečarka“. Ove godine početkom mjeseca jula obilježena je 26. godišnjica zločina koji je nad Bošnjacima iz sela Modra, Skucani Vakuf, Okreč i okolnih sela počinjen ljeta 1992. godine.

IZGRADNJA SPOMEN OBILJEŽJA

Sanski Most |