IZLOŽBA SLIKA DŽAFERA CERIĆA: „BOSNA I HERCEGOVINA TOKOM AUSTROUGARSKOG PERIODA“

Izložba umjetničkih djela poznatog sanskog slikara Džafera Cerića, svečano će biti otvorena sutra u prostoru Gradske galerije u Sanskom Mostu s početkom u 20 sati. Izložba nosi naziv „Bosna i Hercegovina za vrijeme austrougarske vladavine“.

Ovo je inače 38. po redu samostalna izložba Džafera Cerića, a slike koje će ovog puta izložiti inspirisane su periodom kada je Austrogarska Monarhija vladala prostorom Bosne i Hercegovine u periodu od 1878. do 1918. godine. Cerić kaže kako slike pripadaju periodu ciklusu „realizma“, te da je izložba pokušaj da se ovjekovječe običaji, nošnja i način života naših predaka u pomenutom vremenskom periodu. Izložbu će svečano otvoriti premijer Vlade USK, Husein Rošić, a očekuje se prisustvo velikog broja poklonika umjetnosti i Cerićevog likovnog stvaralaštva.

Džafer Cerić je jedan od najznačajnijih likovnih stvaralaca na prostorima bivše Jugoslavije kada je je riječ o naivnoj umjetnosti, koja je njegov omiljeni umjetnički izražaj, premda se on okušao i u drugim umjetničkim pravcima o čemu svjedoči i izložba koja će se sutra upriličiti. Džafer Cerić izlaže od 1974., i do sada je imao je 35 samostalnih i 135 kolektivnih izložbi širom svijeta, a ilustrovao je i nekoliko knjiga poznatih pjesnika i proznih stvaralaca. Džafer Cerić je izlagao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, zatim u Njemačkoj, Španiji, Mađarskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Japanu i dobitnik je brojnih nagrada za svoje umjetničko djelo.

 

IZLOŽBA SLIKA DŽAFERA CERIĆA: „BOSNA I HERCEGOVINA TOKOM AUSTROUGARSKOG PERIODA“

| Vijesti |