JAVNA TRIBINA „ŠAPUĆEM TI KAO ŽENA ŽENI“

JAVNA TRIBINA „ŠAPUĆEM TI KAO ŽENA ŽENI“


Subota, 14 Aprila, 2018

U organizaciji Asocijacije žena SDA Sanski Most u prepunom prostoru gradskog kina održana je javna tribina „Šapućem ti kao žena ženi“ na kojoj je počasni gost i uvodničar bila poznata književnica, Sara Sabri iz Sarajeva. Ovom prilikom, u povodu obilježavanja Dana Armije RBiH, posebna zahvalnost upućena je svim pripadnicima Armije, a posebno onima koji su položili živote za suverenu Bosnu i Hercegovinu i za poslednji u nizu oslobođenih gradova, Sanski Most.

Prisutne gošće pozdravio je načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, koji je istakao važnost i ulogu žene u današnjem društvu. Predsjednica Asocijacije žena SDA Sanski Most, Mediha Hromalić, kazala je kako se na ovaj način želi ukazati na ulogu žene u razvoju i jačanju porodice koja je osnovni stub svakog društva, dok je predsjednica Asocijacije žena USK, Bisenija Mušedinović, pohvalila rad Asocijacije, ali i cjelokupne Općinske organizacije SDA u Sanskom Mostu, naglasivši kako je ovo jedina općina u USK u kojoj je ova politička partija kontinuirano na vlasti od završetka rata.

Gošća javne tribine, Sanela Karišik-Begović, poznatija kao Sara Sabri, autorica je osam knjiga za odrasle i dvije za djecu, a još dvije su u pripremi. Mnoge od njih su doživjele, u vrlo kratkom roku, više izdanja. “Prisiljavajući” čitatelje da se uhvate u koštac s vlastitim problemima, što često znači i samopriznanje da smo za nešto pomalo i sami “krivi”, osvojila je srca čitatelja. Obraćajući se prisutnima, ona je poseban naglasak stavila na odnose unutar porodice i odgoj djece. „Žena je alfa i omega, i to samo kada ona tu ulogu ozbiljno shvati, kada shvati svoj potencijal i koliko ona može da pruži svojoj porodici, kada radi u tom smjeru da svoju porodicu održi na okupu, da je ojača kroz svoju vlastitu samoizgradnju ličnosti. Njen potencijal je u tom smislu nemjerljiv i neuporediv sa bilo kim drugim“, istakla je gošća iz Sarajeva obraćajući se prisutnima. Sanjanke koje su prisustvovale predavanju su složne u jednom -ideja da bez zdravog društva nema zdrave porodice jednaka je tvrdnji da zdrave porodice nema bez zdrave žene.

„Danas smo čuli različite situacije u kojima možemo dosta naučiti, čuli smo gdje možemo korigovati same sebe, sve da bismo porodicu učinile srećnijom, zdravijom, a samim tim stvorili dobro cjelokupnom društvu“, istakla je predsjednica Asocijacije žena SDA Sanski Most, Mediha Hromalić. Ona je najavila kako će slijedeća tribina s temom života i djela rahmetli Alije Izetbegovića biti održana sredinom narednog mjeseca.

 

JAVNA TRIBINA „ŠAPUĆEM TI KAO ŽENA ŽENI“

Sanski Most |