JAVNA TRIBINA U SANSKOM MOSTU

JAVNA TRIBINA U SANSKOM MOSTU

Javna tribina na temu „Iseljavanje stanovništva s područja USK sa fokusom na Sanski Most“ održana je sinoć u prostoru hotela „Sanus“, a o ovoj temi su govorili poslanici u Parlamentu BiH, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, ekonomista Edin Ramić i poslanik u Skupštini USK, ujedno i organizator ovog događaja, Nijaz Kadirić.

Istaknuto je kako se na ovaj način pokušao osvjetliti trenutno najveći problem s kojim se suočava Bosna i Hercegovina, a to je masovni odlazak građana u strane zemlje, a posebno mladih. Kadirić je rekao kako je ovaj problem posebno izražen na području Unsko sanskog kantona, te da Sanski Most prednjači kada je riječ o migracijskim procesima. Prema njegovim riječima, iseljavanje se može zaustaviti jedino korjenitom reformom u svim oblastima funkcionisanja društva, te snažnim ekonomskim zamahom kako bi se poboljšao društveni standard i život običnih ljudi. Kadirić je istakao kako su uzroci iseljavanja prije svega ekonomski razlozi, ali i sve raširenija korupcija, nepotizam i socijalna nepravda.

On je ovom prilikom predstavio mjere ozdravljenja koje podrazumjevaju reformu i racionalizaciju javne uprave, prestanak finansiranja političkih partija te stvaranje finansijskih pretpostavki za snažniju podršku privredi i poljoprivredi. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, predstavio je prisutnima politiku koju vodi u tom gradu, rekavši kako se po dolasku na vlast obračunao sa okoštalom i tromom gradskom administracijom koja je bila u službi političkih partija, da bi zatim na ključna mjesta imenovao sposobne i odgovorne ljude. Kasumović je rekao kako je odmah ukinuo finansiranje političkih partija te izvršio uštede u javnom sektoru, a od sredstava namjenjenih za te svrhe formirao budžetski fond za stimulaciju privrednog sektora. Posebno se osvrnuo na kladioničarski lobi koji, kakoje istakao, od građana i društva isisava ogromne pare od preko milijardu i po maraka godišnje.

Ovom prilikom objasnio je odluku gradskih vlasti u Zenici da značajno povećaju komunalne takse kladionicama u tom gradu rekavši kako su brojni političari u vlasti, koji su zatražili ocjenu ustavnosti ove odluke, u službi kladioničarskog lobija ili na njihovom platnom spisku. Ekonomista Edin Ramić je govorio o tome kako BiH posjeduje bogate resurse za ekonomski razvoj koji su neiskorišteni, a krivicu je adresirao aktuelnim vlastima koje, kako je istakao, nemaju znanje, sposobnost niti viziju ekonomskog razvoja zemlje.

Državni poslanik Senad Šepić govorio je o potrebi da se bh društvo oslobodi protekcionizma, nepotizma i korupcije poručivši kako je vrijeme da političari koji obnašaju političku vlast od završetka rata pa sve do sada, prepuste mjesto mlađima i sposobnijima. Šepić je govorio i o svome razlazu s politikom SDA rekavši kako se na takav korak odlučio zbog, kako je istakao, samovolje i privatiziranja stranke, kao i nedostatka jasne vizije razvoja i budućnosti BiH.

Na ovom događaju govorio je i poslanik Sadik Ahmetović, a prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja i sudjeluju u diskusijama o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji u našoj zemlji.

JAVNA TRIBINA U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |