JAVNI POZIV ZA EKSPLOATACIJU BOKSITA

JAVNI POZIV ZA EKSPLOATACIJU BOKSITA


Utorak, 5 Decembra, 2017

Ministarstvo privrede Unsko sanskog kantona raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda koje se odnose na dodjelu koncesije za eksploataciju boksita na ležištu Oštrelj, koje se nalazi u blizini Lušci Palanke, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

U pozivu se navodi kako se radi o šumskom zemljištu površine oko 29 hektara koje je u državnom vlasništvu, a a koncesija se dodjeljuje na periodu od 20 godina. Također, navedeno je kako se koncesionar obavezuje da će na godišnjem nivou proizvoditi i plasirati crveni boksit u količini od 20 hiljada tona, a da će u slučaju smanjene godišnje proizvodnje biti dužan plaćati koncesionu naknadu na navedenu količinu.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i inostrana pravna lica koja su registrovala firmu u BiH i imaju registrovanu djelatnost eksploatacije mineralnih sirovina. Rok za dostavu ponuda je do 19. decembra, navodi se u pomenutom javnom pozivu. Podsjećamo da su u proteklih godinu dana na pomenutom lokalitetu provedena istraživanja nalazišta boksita te da je ove radove izvelo preduzeće Rudnici boksita „Jajce“ iz istoimenog grada.

Iz ovog preduzeća su najavili kako su ozbiljno zainteresovani za eksploataciju boksita na ovom području te da će poslati svoju ponudu. Ova istraživanja su pokazala kako se na ovom području nalaze velika nalazištaove rude, a tada je procjenjeno kako bi proizvodnja boksita na godišnjem nivou mogla iznositi oko 50 hiljada tona. Procjena je da bi se pokretanjem ovog projekta zaposlila 22 radnika, dok bi očekivani koncesioni prihod iznosio preko milion maraka.

Eventualno pokretanje proizvodnje rude boksita ekonomski bi oživjelo čitav ovaj kraj, a imalo i veliki značaj za samu općinu Sanski Most.

JAVNI POZIV ZA EKSPLOATACIJU BOKSITA

Sanski Most |