Još jedan privredni subjekt u Sanskom Mostu

Delegacije općine Sanski Most i Vlade Unsko-sanskog kantona danas su obišle površinski kop nalazišta boksita u mjestu Bojište kod Lušci Palanke.  Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Desanka Miljević i poslanik u Parlamentu Federacije BiH Asim Kamber, zajedno sa kantonalnim vlastima na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem i ministrom privrede u Vladi USK Samirom Sedićem danas su na ovom nalazištu obavili razgovore sa predstavnicima firme Rudnici boksita – Jajce, koja na ovom lokaliltetu trenutno vrši geološka ispitivanja tla. Ispitivanja i istraživanja odrađuju se na 47 hektara površine tla. Trenutno se ruda boksita vadi isključivo radi tehnološke probe i utvrđivanja kvalitete rude.

U dosadašnjim analizama ustanovljeno je da je kvalitet rude na zadovoljavajućem nivou, a pred investitorom predstoji još analiza ukupnih zaliha rude boksita na ovom području. Sukladno rezultatima ovih analiza i istraživanja, investitor će u narednom periodu pristupiti procesu otkupljivanja zemljišta od privatnih lica i pripreme za eksploataciju. U ovoj istražnoj fazi trenutno je na ovom poslu anagažirano i zaposleno šest radnika, a investitor ubrzo najavljuje i nova zaposlenja. Radi se o povratničkoj populaciji u ovu općinu. Sam proces istraživanja i iskopa boksita nadziru i kontrolišu nadležne općinske službe, geološki zavodi i ostale institucije.

Do sada su urađeni svi  terenski radovi i raskopi potrebni da se utvrde rezerve rude na ovom prostoru, a naknadno će se uraditi precizni izračuni. Kvalitet rude je dokazan, a na ovim poslovima je angažovano šest radnika koji imaju uredne lične dohotke. U prvom polugodištu naredne godine planiramo započeti eksploataciju, a kada se utvrde rezerve boksita odredićemo broj radnika koji će biti zaposleni, kao i potrebna mehanizacija“, istakao je Nenad Drljača, rukovodilac istražnih radova.

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, rekao je kako je za lokalne vlasti najznačajnije otvaranje radnih mjesta i poštivanje zakonskih propisa. „Raduje nas informacija da će se u idućoj godini planira početak eksploatacije i zapošljavanje većeg broja novih radnika s ovih prostora. Nadamo se da će ovo biti još jedan uspješan projekat na području naše općine“, istakao je Hasanbegović.

Još jedan privredni subjekt u Sanskom Mostu

| Vijesti |