JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA SANSKI MED

Pčelar Enes Bahtić, iz sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, jedan je od najuspješnijih proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda na području ove općine, pa i cijelog Unsko sanskog kantona. Bahtić redovno sudjeluje na brojnim takmičenjima pčelara u zemlji i regionu, a za kvalitet svoga meda redovno osvaja najviše nagrade i priznanja.

Poslednje takvo na njegovu adresu stiglo je od organizatora Internacionalnog sajma meda “Medena Tuzla” i radi se o plaketi koja je ovom sanskom pčelaru uručena kao redovnom učesniku ovog događaja s najviše osvojenih zlatnih medalja za kvalitet meda u poslednjih 12 godina, koliko se održava ovaj sajam. Za kvalitet svoga meda, Bahtić je ove godine u Tuzli osvojio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju.Bahtića u njegovom rodnom kraju poznaju kao skromnog i vrijednog čovjeka koji je zaposlen kao kućni majstor u jednoj sanskoj osnovnoj školi.

Pored porodice, pčelarstvo je njegova najveća ljubav i preokupacija kojoj posvećuje najviše ljubavi i slobodnog vremena.   Ovaj skromni pčelar kaže kako je pčelarstvo poljoprivredna grana u koju su potrebna značajna i kontinuirana ulaganja. Proizvodi sve vrste meda koje su krakateristične za ovo područje: livadski, šumski, bagremov, lipov i kestenov i radi se o pčelarskim proizvodima najviše kvalitete, o čemu svjedoče već pomenute nagrade. Bahtić kaže kako to treba zahvaliti čistoj i nezagađenoj prirodi na ovim prostorima te idealnim uslovima za bavljenje pčelarstvom .

Kaže kako redovno posjećuje stručna i edukativna predavanja, te da uvijek nauči nešto novo. Dodaje kako se bavi i ostalim vidovima pčelarske proizvodnje: proizvodnjom matica, voska, polena i matične mliječi, a jedino što ne proizvodi je pčelinji otrov. Posebnu pažnju poklanja zaštiti svojih pčelinjih društava, ističući kako od toga direktno zaviti sudbina pčela i proizvodnja mednih proizvoda. Plasman i prodaja meda je nešto što muči najveći broj proizvođača, ali Bahtić kaže kako za njega nema zime, jer najviše proda na kućnom pragu.

JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA SANSKI MED

| Vijesti |