JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA SANSKI MED

JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA SANSKI MED


Srijeda, 29 Novembra, 2017

Pčelar Enes Bahtić, iz sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, jedan je od najuspješnijih proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda na području ove općine, pa i cijelog Unsko sanskog kantona. Bahtić redovno sudjeluje na brojnim takmičenjima pčelara u zemlji i regionu, a za kvalitet svoga meda redovno osvaja najviše nagrade i priznanja.

Poslednje takvo na njegovu adresu stiglo je od organizatora Internacionalnog sajma meda “Medena Tuzla” i radi se o plaketi koja je ovom sanskom pčelaru uručena kao redovnom učesniku ovog događaja s najviše osvojenih zlatnih medalja za kvalitet meda u poslednjih 12 godina, koliko se održava ovaj sajam. Za kvalitet svoga meda, Bahtić je ove godine u Tuzli osvojio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju.Bahtića u njegovom rodnom kraju poznaju kao skromnog i vrijednog čovjeka koji je zaposlen kao kućni majstor u jednoj sanskoj osnovnoj školi.

Pored porodice, pčelarstvo je njegova najveća ljubav i preokupacija kojoj posvećuje najviše ljubavi i slobodnog vremena.   Ovaj skromni pčelar kaže kako je pčelarstvo poljoprivredna grana u koju su potrebna značajna i kontinuirana ulaganja. Proizvodi sve vrste meda koje su krakateristične za ovo područje: livadski, šumski, bagremov, lipov i kestenov i radi se o pčelarskim proizvodima najviše kvalitete, o čemu svjedoče već pomenute nagrade. Bahtić kaže kako to treba zahvaliti čistoj i nezagađenoj prirodi na ovim prostorima te idealnim uslovima za bavljenje pčelarstvom .

Kaže kako redovno posjećuje stručna i edukativna predavanja, te da uvijek nauči nešto novo. Dodaje kako se bavi i ostalim vidovima pčelarske proizvodnje: proizvodnjom matica, voska, polena i matične mliječi, a jedino što ne proizvodi je pčelinji otrov. Posebnu pažnju poklanja zaštiti svojih pčelinjih društava, ističući kako od toga direktno zaviti sudbina pčela i proizvodnja mednih proizvoda. Plasman i prodaja meda je nešto što muči najveći broj proizvođača, ali Bahtić kaže kako za njega nema zime, jer najviše proda na kućnom pragu.

JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA SANSKI MED

Sanski Most |