KAPITALNI PROJEKAT-OPĆINA U INDUSTRIJSKU ZONU ŠEJKOVAČA ULAŽE 420 HILJADA MARAKA

KAPITALNI PROJEKAT-OPĆINA U INDUSTRIJSKU ZONU ŠEJKOVAČA ULAŽE 420 HILJADA MARAKA


Petak, 9 Oktobra, 2020

Lokalna vlast u Sanskom Mostu osigurala je 420 hiljada maraka za nastavak unaprijeđenja poslovne zone Šejkovača, a u kabinetu općinskog načelnika jučer je potpisan ugovor s izvođačem radova, firmom „Divel“. Sredstva su zajednički osigurali Ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva i lokalna vlast po principu pola-pola, a treba istaći kako se radi o jednom od najvažnijih projekata u privredi kada se radi o Općini Sanski Most. Projekat podrazumjeva nastavak izgradnje kanalizacionog sistema te putne infrastrukture u ovoj industrijskoj zoni čime će se ona značajno unaprijediti i biti jedna od najmodernijih u cijeloj Bosni i Hercegovini. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni poslanik, Asim Kamber, koji je sredstva za ovaj projekat uspio izlobirati kod pomenutog federalnog ministarstva. On je podsjetio kako je na mjestu gdje se sada nalazi industrijska zona prije dvadeset godina bio zapušteni prostor i deponija otpada. Pohvalio je angažman svih dosadašnjih načelnika kada je riječ o proširenju i modernizaciji Šejkovače istakavši kako, primjera radi, ova industrijska zona ima izvoz veći nego recimo Grad Cazin. „Zahvaljujući angažmanu općinske administracije uspjevali smo na svim nivoima iznaći sredstva za ulaganja u industrijsku zonu i na federalnom, pa i na kantonalnom nivou. Nažalost, to nije slučaj sa sadašnjom Vladom USK, a zna se i zbog čega. Zadovoljstvo je danas svakodnevno vidjeti na prostoru naše industrijske zone veliki broj automobila i zaposlenih radnika“, kazao je Kamber.

Vlasnik preduzeća „Divel“, Velid Dizdarević, rekao je kako će uskoro ući u posao te izrazio zadovoljstvo saradnjom s lokalnom administracijom u proteklih nekoliko godina. Načelnik Hasanbegović je istakao kako je lokalna vlast u industrijske zone, u poslednje četiri godine, uložila velika finansijska sredstva i da su one postale inkubatori ekonomskog razvoja općine. Pored Šejkovače, najavio je ulaganja i u razvoj industrijske zone na lokalitetu nekadašnje drvne industrije. „Šejkovača je postala moderna industrijska zona, a mi završavamo ispunjenje našeg obećanja da će ona posjedovati svu prateću infasrukturu koja je potrebna našim poduzetnicima“, kazao je Hasanbegović.

Podsjetimo, Industrijska zona Šejkovača formirana je u poslijeratnom periodu na zapuštenom području gdje se nalazio veliki broj divljih deponija. Lokalne vlasti su ovo zemljište uredile, a potom su građevinske parcele po vrlo povoljnim uslovima prodate investitorima, a u međuvremenu unaprijeđivana je infrastruktura. Danas na ovom području djeluje preko trideset malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika. Kada je riječ o Unsko sanskom kantonu, Sanski Most ima najveći izvoz robe , te prema ekonomskim pokazateljma za prošlu godinu ima dvostruko veći izvoz od uvoza.

KAPITALNI PROJEKAT-OPĆINA U INDUSTRIJSKU ZONU ŠEJKOVAČA ULAŽE 420 HILJADA MARAKA

Sanski Most |