KAPITALNI PROJEKTI ZA SANSKI MOST

U Sanskom Mostu  jučer je, potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova i nadzorom, ozvaničen početak realizacije dva kapitalna infrastrukturna projekta koji će u značajnoj mjeri unaprijediti kvaliteta života građana. Kroz MEG projekat, čiji je cilj poboljšanje općinskog sistema upravljanja razvojem, te usluga u okolišnim i ekonomskim sektorima, realiziraće se projekti nastavka izgradnje kanalizacije u Prvomajskoj ulici u naselju Zdena, te finalizacija izgradnje vodovodnog sistema Zdena-Kamengrad. 

Inače, MEG projekat je zajednički projekat koji se po principu pola-pola finansira sredstvima Vlade Švajcarske preko UNDP-a, dok će drugu polovinu obezbjediti Općina Sanski Most.  Za pomenuta dva projekta osigurano je 502.291 marka, od čega za pomenuti projekat vodovoda 298.712 maraka, a za nastavak izgradnje kanalizacione mreže 203.579 maraka. Inače, projekte sufinansiraju Fond za zaštitu okoliša Vlade FBiH, Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade USK. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, potpisao je ugovore o realizaciji ovih projekata, a nakon toga upriličena je posjeta i obilazak budućih radilišta. Izgradnja kanalizacije u Prvomajskoj ulici vrlo je značajna, obzirom da će se time riješiti veliki ekološki problem zagađenja Zdene. Također, nastavak izgradnje vodovodnog sistema prema Kamengradu, kojim će se obezbjediti pitka voda s izvorišta Zdene za tamošnja domaćinstva, imaće veliki značaj za građane koji žive u tom dijelu sanske općine. Ovom prilikom istaknuto je zadovoljstvo realizacijom dosadašnjih projekata te je istaknuto kako je Općina Sanski Most najaktivnija i najtransparentnija lokalna partner zajednica u cijeloj BiH. Realizacija pomenutih infrastrukturnih projekata imaće veliki značaj kada se radi o unaprijeđivanju kvaliteta života građana koji žive na području pomenutih dijelova grada.

Zahvaljujući aktivizmu lokalnih vlasti u proteklih nekoliko godina, kroz partnerstvo s međunarodnom donatorskim organizacijama i ambasadama stranih država u BiH osigurana su višemilionska sredstva koja su potom investirana u realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata čime je u znalajnoj mjeri poboljšan kvalitet života građana.

KAPITALNI PROJEKTI ZA SANSKI MOST

| Vijesti |