“KIBERNETIČKA SIGURNOST 2018.”

“KIBERNETIČKA SIGURNOST 2018.”


Srijeda, 21 Marta, 2018

Međunarodna konferencija pod nazivom “Kibernetička sigurnost” održana je u Kulturnom centru “Kralj Fahd”, a u njenom radu sudjelovali su brojni stručnjaci iz ove oblasti.

Cilj konferencije je da se osigura veća kibernetička sigurnost u BiH i regionu, a stručnjaci iz ove oblasti prenijeli su svoja znanja i iskustva s ciljem odgovora na sve veće sigurnosne izazove na prostoru jugoistočne Evrope. Konferenciju je otvorio ambasador Saudijske Arabije u BiH, Hani bin Abdulah Moninah, a prisutnima se obratio i državni ministar sigurnosti, Dragan Mektić.

On je istakao kako je prevencija ovog vida kriminala ozbiljan izazov dodavši kako BiH usaglašenim djelovanjem svih institucija razvija kapacitete borbe protiv ove vrste kriminala. Šef misije OSCE-a, Brus Berton, rekao je kako vlade moraju ozbiljno pristupiti ovome problemu jer ovakav oblik kriminaliteta može ugroziti cijelu naciju. Konferenciji su prisustvovali stručnjaci iz BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije i Saudijske Arabije. Sem državnih zvaničnika u radu konferencije sudjelovali su predstavnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Amra Kunovac, ispred Odbora za komunikacije i Asim Kamber, ispred Odjela za informisanje.

Kamber je naglasio kako je veoma bitno istaći da je Vijeće ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem donijelo petogodišnju Strategiju borbe protiv međunarodnog kriminala i terorizma. “Svakako je bitno istaknuti u kontekstu ove konferencije da je Vijeće ministara BiH donijelo Akcioni plan borbe protiv zloupotrebe djece na internetu. Dječija pornografija je najteži oblik cyber kriminala, a u prometu ovim materijalom na internetu kao sredstvo plaćanja koristi se bitcoin, zbog čega mu se vrlo teško ulazi u trag. Nažalost, u nama susjednoj Srbiji postoje i automati za podizanje i promet kripto valutom. Važno je napomenuti kako ozbiljne borbe protiv cyber kriminala nema bez zajedničkog djelovanja svih država u regionu. Jednostavno, ovaj kriminal nema naciju, državu, boju, rasu, on je institucionalni i visokosofisticiran, zbog čega je važno da sve države u regionu prihvate i provode načela Konvencije iz Budimpešte koja je zapravo globalna i obavezuje sve države na saradnju.”, istakao je Kamber.

 

“KIBERNETIČKA SIGURNOST 2018.”

Sanski Most |