KLANJANA DŽUMA NA MUSALLI SULTANA MEHMEDA FATIHA U DONJEM KAMENGRADU

Na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu danas je klanjan džuma namaz čime je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2018“ .

Vjerski obred predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, direktor Direkcije za vjerska pitanja pri Rijasetu IZ, Nusret ef. Avdibegović. Centralnom događaju ovogodišnje manifestacije prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most.

Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija je započela okupljanjem učesnika u haremu Hamzibegove džamije, ali je jaka kiša onemogućila defile učesnika kroz centar grada. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu.

Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije, a svoje bajrake donijeli su i gosti iz Republike Turske, također učesnici događaja

I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata,  a za najljepši izabran je bajrak iz džemata Fajtovci kojeg je nosio Abdulvahid Cerić, koji je proglašen i za najljepše obučenog bajraktara. Priznanje Ceriću uručio je načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

Džuma namaz je kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu i misionara Sultana Mehmeda Fatiha, istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić.

Prisutne goste je pozdravio načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda, a značaj „Musalle“ , kao najvažnije vjerske manifestacije na prostorima Unsko sanskog kantona, istakao je i kantonalni premijer, Husein Rošić. Muftija bihaćki, Hasan ef. Makić, prenio je ovom prilikom prisutnima poruku reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Huseina ef. Kavazovića, koja se danas prenosila na svim hutbama širom naše zemlje.

Poruka je bila posvećena obilježavanju genocida nad Bošnjacima Srebrenice, a ovom prilikom istaknuto je kako šehide koji su dali svoje živote za našu slobodu nikada ne smijemo zaboraviti.

Ovom prilikom, Hasan ef. Makić uručio je Mirzi ef. Žeriću rješenje Rijaseta IZ kojim se imenuje na funkciju glavnoog imama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Efendija Žerić je ovom prilikom istakao kako je to za njega velika čast i obaveza te dodao kako će raditi na dobrobit svih vjernika i građana Sanskog Mosta.

Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je redanje u safove a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha.

Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina. Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka te označava povratak korijenima islamske vjere.

Manifestacija “Musalla” njeguje naš prvi susret s Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islama, islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i mimber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

 

KLANJANA DŽUMA NA MUSALLI SULTANA MEHMEDA FATIHA U DONJEM KAMENGRADU

| Vijesti |