KNJIŽEVNO VEČE „OSVJEŽILO“ SANJANE

U sklopu ljetnog sajma knjige sinoć je na ljetnoj pozornici održano književno veče, a u sklopu ovog događaja prisutnima su se, poezijom i prozom, predstavili književnici Ferida Duraković i Goran Simić iz Sarajeva, Muhidin  Šarić iz Prijedora i Amir Talić iz Sanskog Mosta.

Prisutni su imali priliku da čuju poeziju Feride Duraković, koja je jedna od najznačajnijih domaćih pjesnikinja, a ona je ovom prilikom pročitala i svoj esej o odnosu prema našoj dijaspori koji je napisala nedavno i koji je imao snažan odjek u domaćoj javnosti. Stihove svoje poezije govorio je i pjesnik Goran Simić, koji je jedan dio života proveo u Kanadi odakle se vratio u rodnu zemlju. Njegova poezija, eseji, i kritike izlazili su u značajnim bh. književnim časopisima, kao i u inostranstvu. Piše i kratke priče, radiodrame, i radio je kao urednik književnih časopisa. 

Njegove su pjesme prevođene na desetak svjetskih jezika. Gosti iz Sarajeva izrazili su zadovoljstvo boravkom u Sanskom Mostu i gostoprimstvom stanovnika grada na „devet rijeka“, dok je Šarić istakao kako se osjeća kao kod kuće jer je čest gost u gradu na Sani. Inače, radi se o vrhunskom pripovjedaču i pjesniku i jednom od najznačajnijih pisaca u domaćoj dječijoj književnost.

Književnik Amir Talić, inače organizator ovog događaja, izrazio je zadovoljstvo time što su ovako značajni pjesnici pohodili naš grad. Boravak u Sanskom Mostu pjesnici su iskoristili kako bi posjetili neke od prirodnih i kulturno istorijskih znamenitosti našeg grada, a dobar dio vremena proveli su u druženju i kupanju na rijeci Sani .

U sklopu kulturnih događaja večeras će s početkom u 21.30. sati u gradskom kiunu biti održana predstava „Na Božijem putu“ književnika Ahmeda Murabdića u režiji glumice Sabine Kulenović, a u izvedbi Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Predstava će se naredng dana, 6. Augusta igrati u prostoru Osnovne škole u Hrustovu s početkom u 20 sati. Predstava je tipično bosanska i protkana islamskom tematikom, dok je ulaz besplatanm te se pozivaju građani da prisustvuju ovom kulturnom događaju.

KNJIŽEVNO VEČE „OSVJEŽILO“ SANJANE

| Vijesti |