Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati

Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos započetoj izgradnji hidroelektrane “Medna”. Koalicija za Sanu koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Općinom Ribnik već godinama pokušava da spriječi taj “zločin protiv prirode i građana”, saopćeno je iz te koalicije.

Od Sane ne odustajemo! Iako se hidroelektrana gradi, nismo digli ruke od ljudi koji žive uz Sanu i njenih prirodnih vrijednosti koje imaju evropski i svjetski značaj. Učesnici protesta iz Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, Fojnice, Mostara, Banje Luke, Prnjavora i drugih mjesta su bili oduševljeni ljepotom Sane, ali i razočarani i bijesni zbog gradnje hidroelektrane – izjavio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Investitor “LSB Elektrane” iz Banje Luke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, gradi malu hidroelektranu “Medna” na izvorima rijeke Sane. Nakon svih argumenata koje više od osam godina naglašava, Koalicija za Sanu je 2016. godine izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala ekonomsku neisplativost projekta i negativan finansijski efekat po budžet općine i RS-a u iznosu više od milion maraka.

Na ovogodišnjim protestima pridružili su nam se i aktivisti iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH koji su poručili da su planovi za izgradnju više od 300 hidroelektrana i davanje naših najvažnijih prirodnih resursa pod koncesiju pljačka naroda Bosne i Hercegovine – kazao je u ime Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine Viktor Bjelić. Nataša Crnković, koordinatorica programa „Biodiverzitet i zaštićena područja“ u Centru za životnu sredinu iz Banjaluke rekla je da Koalicija za zaštitu Sane aktivno radi u toku čitave godine, ali datume, kao što je Dan rijeke Sane, 4. Juni   koriste da promovišu aktivnosti i uspjehe koje su postigli, ali i da na samim izvorima Sane pokažu koncesionarima i javnosti da ne odustaju od borbe protiv hidorelektrane. Nakon osam godina borbe i pored izgradnje hidroelektrane Medna, nije kasno da se sačuva Sana. Danas nadležnim institucijama i investitorima u Austriju i Njemačku šaljemo poruku da će hidroelektrana Medna biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom i ljudima, poručili su iz Koalicije za Sanu. Na kraju recimo i to da su i ove godine svojim učešćem podršku Koaliciji za Sanu dali i članovi PED „Kanjon“ Sanski Most čiji su članovi od samog osnivanja Koalicije.

Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati

| Vijesti |