Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati

Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati


Ponedjeljak, 5 Juna, 2017

Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos započetoj izgradnji hidroelektrane “Medna”. Koalicija za Sanu koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Općinom Ribnik već godinama pokušava da spriječi taj “zločin protiv prirode i građana”, saopćeno je iz te koalicije.

Od Sane ne odustajemo! Iako se hidroelektrana gradi, nismo digli ruke od ljudi koji žive uz Sanu i njenih prirodnih vrijednosti koje imaju evropski i svjetski značaj. Učesnici protesta iz Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, Fojnice, Mostara, Banje Luke, Prnjavora i drugih mjesta su bili oduševljeni ljepotom Sane, ali i razočarani i bijesni zbog gradnje hidroelektrane – izjavio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Investitor “LSB Elektrane” iz Banje Luke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, gradi malu hidroelektranu “Medna” na izvorima rijeke Sane. Nakon svih argumenata koje više od osam godina naglašava, Koalicija za Sanu je 2016. godine izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala ekonomsku neisplativost projekta i negativan finansijski efekat po budžet općine i RS-a u iznosu više od milion maraka.

Na ovogodišnjim protestima pridružili su nam se i aktivisti iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH koji su poručili da su planovi za izgradnju više od 300 hidroelektrana i davanje naših najvažnijih prirodnih resursa pod koncesiju pljačka naroda Bosne i Hercegovine – kazao je u ime Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine Viktor Bjelić. Nataša Crnković, koordinatorica programa „Biodiverzitet i zaštićena područja“ u Centru za životnu sredinu iz Banjaluke rekla je da Koalicija za zaštitu Sane aktivno radi u toku čitave godine, ali datume, kao što je Dan rijeke Sane, 4. Juni   koriste da promovišu aktivnosti i uspjehe koje su postigli, ali i da na samim izvorima Sane pokažu koncesionarima i javnosti da ne odustaju od borbe protiv hidorelektrane. Nakon osam godina borbe i pored izgradnje hidroelektrane Medna, nije kasno da se sačuva Sana. Danas nadležnim institucijama i investitorima u Austriju i Njemačku šaljemo poruku da će hidroelektrana Medna biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom i ljudima, poručili su iz Koalicije za Sanu. Na kraju recimo i to da su i ove godine svojim učešćem podršku Koaliciji za Sanu dali i članovi PED „Kanjon“ Sanski Most čiji su članovi od samog osnivanja Koalicije.

Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati

Sanski Most |