KOMEMORACIJA I OPROŠTAJ OD OSMANA TALIĆA

KOMEMORACIJA I OPROŠTAJ OD OSMANA TALIĆA


Utorak, 20 Augusta, 2019

U povodu smrti Osmana Talića, predsjednika Udruženja logoraša Općine Sanski Most, danas je pred velikim brojem prisutnih građana održana komemorativna sjednica. Biranim riječima od Osmana Talića oprostili su se njegovi najbliži saradnici, prijatelji i predstavnici društveno političkog života. U ime Udruženja logoraša Općine Sanski Most, govorio je Osman Botonjić, koji se podsjetio na zajedničko djetinjstvo i mladalačke dane, kao i na teške dane provedene u logorima i zatvorima. Redžo Kurbegović, dugogodišnji prijatelj i čovjek koji se s Osmanom Talićem dijelio dobro i zlo, istakao je njegovu ljudsku veličinu i dobrotu, a od njege se biranim riječima oprostio i predsjednik Saveza udruženja logoraša BiH, Jasmin Mešković.

U vrijeme političkog organiziranja bošnjačkog naroda, u osvit raspada bivše Jugoslavije i agresije na Bosnu i Hercegovinu, Osman Talić se priključio Stranci demokratske akcije. Bio je član najužeg rukovodstva općinske organizacije SDA Sanski Most, jedan od organizatora otpora, te je od strane agresora i okupacionih vlasti imao poseban tretman nakon hapšenja u maju 1992. godine. Prošao je mučenja i najstrašnije torture u nekoliko sanskih logora i zatvora, da bi potom završio u koncentracionom logoru na planini Manjača. Federalni poslanik i predsjednik OO SDA Sanski Most, Asim Kamber, podsjetio je na hrabrost i veličinu Osmana Talića kada je u najtežim danima, skupa s drugim političkim predstavnicima bošnjačkog naroda, sudjelovao u političkom organiziranju. Za to je platio visoku cijenu prošavši strašna mučenja i pakao u nekoliko logora i zatvora. Ni u najtežim trenucima, kada je smrt gledao u lice, Talić se nikada nije odrekao političke ideje kojoj je cijelog života pripadao niti svojih humanističkih svjetonazora, kazao je Kamber.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je da je odlazak Osmana Talića nenadoknadiv gubitak za našu lokalnu zajednicu kojeg će biti teško nadomjestiti. Od Talića se biranim riječima oprostio i predsjednik KO SDA USK i ministar u Vladi FBiH, Šemsudin Dedić, koji je također prisustvovao komemorativnoj sjednici. Osman Talić je bio aktivan u društveno političkom životu Sanskog Mosta, posebno u djelovanju kroz Udruženje logoraša. Za nepune dvije godine uspio je ovo udruženje, koje je bilo na ivici nestanka, postaviti na zdrave noge.  U tom periodu, pod njegovim rukovodstvom, realizovan je niz značajnih projekata memoralizacije mjesta i datuma stradanja sanskih logoraša, ali i drugih građana.

Talić je svojim radom i agilnošću davao primjer svima i nije se štedio u nastojanju da se događaji iz naše ne tako davne prošlosti ne prepuste zaboravu. Dženaza Osmanu Taliću klanjana je pred velikim brojem građana danas ispred džamije u Šehovcima, a ukop je obavljen na mjesnom mezarju.

KOMEMORACIJA I OPROŠTAJ OD OSMANA TALIĆA

Sanski Most |