KOMUNALCI PRIKUPILI 15 TONA KABASTOG OTPADA

KOMUNALCI PRIKUPILI 15 TONA KABASTOG OTPADA

Općina Sanski Most, skupa sa Javnim komunalnim preduzećem „Sana“, pokrenula je akciju prikupljanja i odvoza kabastog i drugog krupnog otpada. U protekla tri mjeseca, koliko traje akcija, na širem području sanske općine prikupljeno je 15 tona kabastog otpada. Radi se o pilot projektu kojeg je općina Sanski Most pokrenula zajedno sa komunalnim preduzećem, i akcije su u proteklom periodu sprovedene u većini mjesnih zajednica, kao i na gradskom području.

Kako nas je upoznao Farko Alagić, tehnički direktor JKP „Sana“, odziv građana do sada je bio na zadovoljavajućem nivou, zahvaljujući čemu je prikupljena značajna količina ovakvog otpada, koji je potom deponovan na gradsku deponiju. Cilj projekta je podizanje svijesti građana kada je u pitanju razlika između kabastog, krupnog i komunalnog otpada, kako bi se suzbio problem njegovog nepropisnog odlaganja na nepredviđenim mjestima. Krupni i kabasti otpad je sve ono što se ne odvozi svaki dan, te baš iz razloga što je krupan, kabast i glomazan, zahtijeva organizovanje odvoza. U tu vrstu otpada spadaju namještaj, bijela tehnika, stolarija, kućanski aparati, odnosno sve ono što građani ne iznose svaki dan.

Upravo zbog toga nadležni apeluju na građane da se odazovu akcijama prikupljanja kabastog otpada, kako isti ne bi završio u prirodi, što je jedan od glavnih uzročnika nastajanja divljih deponija. Odvoz otpada danas je izvršen u Mjesnim zajednicama Demiševci, Husimovci i Zdena, a za naredni period ovakve akcije biće organizovane i u drugim mjesnim zajednicama, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni. Mještani kabasti otpad iz svojih domaćinstava trebaju odložiti uz putnu komunikaciju, nakon čega će biti organizovan njegov utovar i odvoz vozilima javnog komunalnog preduzeća.

KOMUNALCI PRIKUPILI 15 TONA KABASTOG OTPADA

Sanski Most |