KONCERT „SANSKIH BISERA“  ZA 20. ROĐENDAN

KONCERT „SANSKIH BISERA“ ZA 20. ROĐENDAN


Ponedjeljak, 15 Maja, 2017

KUD „Sanski biseri“ su u proteklu subotu proslavili 20-ti rođendan. Tim povodom u Gradskoj dvorani je održan cjelovečernji koncert na kojem su brojni  posjetioci uživati u izvedbi bogatih koreografija dosta igara i zabave.

Kulturno-umjetničko društvo „Sansku biseri“ svojim plesovima, pjesmama i običajima već 20 godina baštine tradiciju krajeva Bosne i Herceovine. Kroz nastupe na najbolji mogući način prezentiraju razne folklorne igre da zadovolje ukuse publike kako bi svi uživali u igri i pjesmi vrijednih članova ovoga društva. Svoje nastupe organizuju za sve one koji prepoznaju vrijednost tradicije i potrebu čuvanja igara koje se prenose s generacije na generaciju sa tradicionalnim nošnjama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Sanski biseri su svoj 20 rođendan obilježili velikim cjelovečernjim koncertom u Gradskoj dvorani, a prvi im je čestitke uputio načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović. On je naglasio da ovo kulturno umjetičko društvo ima iza sebe vrlo bogatu prošlost i postalo je ponos grada na devet rijeka. Koncertu je prisustvovao i Izmir Talić, jedan od osnivača Sanskih bisera.

On nije krio oduševljenje velikim uspjehom koje je u proteklom periodu ostvarilo ovo udruženje.  Sanski biseri su na koncetru ugostili profesionalnu folklornu grupu iz turskog grada Bergame, koju je predvodio Fatih Sakinom. On je u proteklim godinama ukazao poštovanje prema našoj državi i gradu Sanski Most, te je sve sanske osnovne škole ugostio u Bergami. Koncert je prilika da mu se Sanski biseri u ime građana Sanskog Mosta na neki način oduže za sve dobro što je učunio za ovaj grad.  Slavlje Sanskih bisera bogatim programom je uveličao i hor Harmonija. Brojne posjetioce su pjesnom zabavili Kenan Mačković i Ammar Arnautović.

Kako je istakao alfa i omega Sanskih bisera, koreograf Mirza Džamastagić, za 20 godina postojanja ovo kulturno – umjetičko društvo je postalo prepoznatljivo širom Bosne i Heercegovine i van njenih granica i zaista je teško pobrojati gradove i države gdje su u najboljem svjetlu predstavljali svoju grad i državu. Učešće su uzeli na brojnim manifestacijama, smotrama foklora, humanitarnim koncertima, a za svoj dosadašnji rad dobili su mnogobrojna priznanja i nagrade.

Na kraju recimo, da su Sanski biseri ponovo pokazali svoju humanost. Na koncertu je bila istaknuta kutija, dobrovoljni prilog za Muhameda Talića, a prikuljeni novac će biti uplaćen na račun koji je otvoren za liječenje ovog mališana.

 

KONCERT „SANSKIH BISERA“ ZA 20. ROĐENDAN

Sanski Most |