KONCERTOM ILAHIJA I KASIDA OTVORENA „MUSALLA 2018“


Četvrtak, 5 Jula, 2018

Vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2018“ svečano je otvorena koncertom ilahija i kasida koji jesinoć  održan pred prepunim Trgom oslobodilaca u Sanskom Mostu.

Veliki broj Sanjana uživao je u koncertu islamske duhovne muzike, a u okviru programa prisutnima se predstavilo nekoliko horova. Svemu je prethodilo svečano otvorenje ovogodišnje manifestacije, a prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić.

On je pozdravio goste i ovogodišnju „Musallu 2018“ proglasio otvorenom. Moderator programa bio je student, Ajdin Hasanić, inače široj javnosti poznat po zanimljivim i poučnim videosnimcima. Hasanić je jedna od najpopularnijih regionalnih zvijezda na društven im mrežama, a sem poučnih videospotova, koji često imaju i vjersku poduku, pokreće razne humanitarne akcije i širi pozitivnu energiju. Posjetioci su tako imali priliku da pogledaju jedan Hasanićev kratkometražni film s porukom o tome koliko je važno poštovati majku.

Prisutnima se predstavio i multureligijski hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, koji djeluje već šest godina s misijom promoviranja tolerancije i zajedništva. Također, Sanjani su mogli uživati u nastupu hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla koji djeluje pod imenom „Gazi Turali bega“, velikog tuzlanskog vakifa. Iz male općine Sapna u grad na Sani došao je hor „Merak“, koji se predstavio ilahijama i kasidama, kao i jednom sevdalinkom.

Hor čine djevojke i mladići koji su u proteklom periodu nastupali u Turskoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj te širom BiH, a mogu se pohvaliti brojnim osvojenim nagradama. Na kraju, Sanjanima su se predstavila tri mlada studenta Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva: Ibrahim Bilčević, Ahmed Hasić i Jasir Kovačević te sve prisutne počastili s nekoliko prelijepih ilahija.

Manifestacija „Musalla 2018“ nastavlja se večeras u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu gdje će se prirediti tradicionalna večer Kur'ana. U sklopu ovog događaja nastupiće poznati hafizi i učači iz Turske, Irana, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a svakako najzvučnije ime je hafiz Aziz Alil. Trećeg i poslednjeg dana, u petak 6. jula, klanjaće se džuma na Musalli u Donjem Kamengradu, što će biti centralni i završni sadržaj ovogodišnje manifestacije.

KONCERTOM ILAHIJA I KASIDA OTVORENA „MUSALLA 2018“

Sanski Most |