„KONDOR“ ODRŽAO VJEŽBU SPAŠAVANJA

„KONDOR“ ODRŽAO VJEŽBU SPAŠAVANJA


Ponedjeljak, 25 Septembra, 2017

Na lokalitetu kamenolama u Zdeni, Klub ekstremnih sportova Kondor održao je vježbu izvlačenja i spašavanja unesrećene osobe sa nepristupačnog terena. Ovom prilikom članovi ovog kluba još jednom su demonstrirali veoma visok nivo obučenosti, iskazavši spremnost da se stave na raspolaganje društvenoj zajednici u svim kriznim situacijama.

Tokom vježbe članovi ovog tima koristili su specijalno nosilo, koje je u ovakvim slučajevima neophodno kako bi vježba spašavanja bila uspješna, a tijelo nastradalog bilo izvučeno na sigurnu lokaciju. Inače, klub ekstremnih sportova Kondor trenutno posjeduje veoma kvalitetnu opremu za spašavanje ljudskih i materijalnih dobara, a također članovi kluba imali su priliku u proteklom periodu kroz različite edukacije ovladati tehikama pravilnog korištenja i upotrebe ove opreme u kriznim situacijama. Ovaj klub raspolaže s više čamaca, alpinističkom opremom, navigacijskim uređajima i sredstvima veze, a odnedavno su bogatiji i za motor četvorotočkaš, koji im omogućuje pristup i najnepristupačnijim lokacijama.

Kupovinu pomenutog vozila finansirala je općina Sanski Most, a tim povodom vježbi je prisustvovao i općinski načelnik Faris Hasanbegović, koji se na licu mjesta uvjerio o načinu njegovog korištenja, kao i neophodnosti posjedovanja vozila ovakve vrste za klub koji je angažovan na aktivnostima zaštite i spašavanja stanovništva. Predsjednik Kluba ekstremnih sportova Kondor, Edin Seferović, uputio je zahvalnost svima koji nesebično pomažu rad kluba. Inače, članovi ovog kluba su u brojnim situacijama dali nemjerljiv doprinos lokalnoj zajednici, u spasavanju ljudi i materijalnih dobara, zbog čega su postali i ravnopravni članovi općinske Službe civilne zaštite.

Pored sofisticirane opreme koja se može koristiti u različitim uslovima prilikom pružanja pomoći unesrećenim, ovaj klub može se pohvaliti da u svom sastavu odnedavno ima i dresiranog psa tragača, koji je ovom prilikom pred našom kamerom pokazao jedan mali dio svojih mnogobrojnih sposobnosti.

„KONDOR“ ODRŽAO VJEŽBU SPAŠAVANJA

Sanski Most |