KONFERENCIJA – NAGLAŠEN ZNAČAJ EUROATLANTSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

KONFERENCIJA – NAGLAŠEN ZNAČAJ EUROATLANTSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE


Ponedjeljak, 22 Maja, 2023

Značaj euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine naglašen je danas na konferenciji u Sarajevu „IGES 2023.: Strateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet“, održanoj u organizaciji Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost na dan kad je prije 31 godinu Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih naroda.

Jedan od sudionika historijskih događaja s početka devedesetih i učesnik današnje konferencije Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, ističe da je za Bosnu i Hercegovinu sada najvažniji njen put ka euroatlantskim integracijama, za šta je potrebna podrška međunarodne zajednice, ali i neutralisanje politike unutar BiH i regiona, koja teži secesiji.

Ključ rješenja je u zvaničnom Beogradu koji mora naći način za usaglašavanje politike s Evropskom unijom želi li i Srbija biti dio evropskog društva, ističe Lazović napominjući da Milorad Dodik već 10-15 godina želi učiniti Bosnu i Hercegovinu „praznom ljušturom“.

– Takva politika mora biti promijenjena ako je cilj stabilnost – kazao je Lazović.

Njegovo je mišljenje da Bosna i Hercegovina, kao prijeratna paradigma multietničnosti i multikulturalnosti, po kojima joj nije slična nijedna evropska zemlja, ipak zadržava nukleus suživota iako je u nedavnoj ratnoj prošlosti doživjela razaranje i destrukciju.

– Ljudi su živjeli jedni s drugima, što je smetalo velikodržavnim projektima iz susjedstva, a i danas je stanje među ljudima bolje na terenu od onoga što demonstrira zvanična politika. Neki političari se javno protive pridruživanju zemlje NATO savezu i podržavaju ruskog lidera Vladimira Putina, ali za Bosnu i Hercegovinu nema drugog puta nego u Evropsku uniju i NATO savez – rekao je Lazović.

Podršku Ujedinjenog Kraljevstva tom cilju Bosne i Hercegovine izrazio je na konferenciji i James Heappey, ministar odbrane za Oružane snage.

On naglašava da je Bosna i Hercegovina iznimno važna u kontekstu sigurnosti na zapadnom Balkanu te da je ovo vrijeme za ekonomska i sigurnosna partnerstva, činioce koji odvraćaju potencijalne agresore i drže Evropu izvan rata.

Konferencija „IGES 2023.: Strateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet“ koncipirana je na način da obrađuje nekoliko važnih geopolitičkih tema u kontekstu nove političke realnosti.

KONFERENCIJA – NAGLAŠEN ZNAČAJ EUROATLANTSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

BiH |