KREĆE IZGRADNJA ODBRAMBENOG ZIDA OD POPLAVA

Ugovor o realizaciji projekta izgradnje parapetnog ili odbrambenog zida od poplava, na desnoj obali Sane, uzvodno od Mašinskog mosta do lokaliteta Gerzovo, potpisan je jučer u kabinetu načelnika općine. Izvođač radova biće preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ iz Prijedora, koje je ovaj posao dobilo putem ranije raspisanog javnog trendera, a početak radova planiran je u najskorijem vremenskom roku. Za projekat su osigurana sredstva u iznosu od 585 hiljada maraka od strane Agencije za vodno područje rijeke Save, a treba istaći kako je ova agencija za projekte zaštite i prevencije od poplava u Sanskom Mostu obezbjedila ukupno 700 hiljada maraka, pa će se u narednom periodu tražiti načini da se uradi još nekoliko projekata u ovoj oblasti. Izgradnjom perapetnog zida zaštitiće se područje Sanskog Mosta koje je najviše pogođeno katastrofalnim poplavama iz 2014. godine, a njegova ukupna dužina iznosiće 700 metara.

„Želim da se zahvalim Federaciji BiH i našem predstavniku Asimu Kamberu koji se tri godine borio da se obezbjede ova sredstva. Evo, danas smo potpisali ugovor o realizaciji jednog od najznačajnijih projekata u prevenciji od poplava na području Općine Sanski Most. Ukupna vrijednost projekta je 585 hiljada maraka, iako smo dobili više od 700 hiljada, tako da ćemo tražiti način da se i ostatak sredstava uloži u projekte zaštite od poplava kako bi Sanski Most bio sigurniji. Drago mi je da će projekat biti okončan do kraja ove godine, tako da ćemo naredno proljeće, kada obično očekujemo jake kiše, imati jedan strah manje. Moram ipak izraziti žaljenje što sa kantonalnog nivoa nismo imali podršku kakvu smo očekivali, ali se ipak zahvaljujući Vladi FBiH i lokalnoj vlasti provode i realiziraju značajni projekti koji će poboljštai kvalitet života na ovim prostorima“, istakao je načelnik Hasanbegović.

Federalni poslanik, Asim Kamber, koji je također prisustvovao potpisivanju ugovora, naglasio je kako se Sanski Most i Bužim nalaze u svojevrsnoj izolaciji kada je riječ o odnosu kantonalnih vlasti. „Ove dvije općine od Vlade USK ne dobijaju ukupno koliko dobija jedna mjesna zajednica u Cazinu. Nažalost, ta diskriminacija, a poznato je i zašto je ona na snazi, opredjelila je dva načelnika i adnministracije Sanskog Mosta i Bužima da se pokušaju, skupa s građanima, izboriti za svoje projekte na drugim nivoima. Moram reći kako oba načelnika bilježe rezultate zahvaljujući naporima da se osiguraju sredstva za značajan broja projekata u Sanskom Mostu i Bužimu. Moram istaći kako je Sanski Most i dalje prva općina u kantonu po broju i vrijednosti projekata koji se realiziraju, to potvrđuje ovaj projekat, ali i još jedan koji će usljediti naredne sedmice. Radi se o projektu od oko 500 hiljada maraka koji će nam osigurati unaprijeđenje naše industrijske zone koja će biti jedna od najmodernijih u zemlji. Također, u ovome mjesecu očekujemo potpisivanje još nekoliko ugovora velike vrijednosti, tako da konkretnim primjerom dokazujemo da se u okolnostima jasne diskriminacije može uraditi puno“, istakao je Kamber. On se osvrnuo i na projekat uređenja glavne saobraćajnice u Zdeni istakavši kako je rapisan tender za realizaciju prve faze, te da su osigurana i sredstva od Vlade FBiH za drugu fazu i nastavak daljeg uređenja, te je dodao kako će Zdena kompletnu realizaciju, uključujući i sporedne ulice, doživjeti u narednoj kalendarskoj godini. Goran Marjanović, vlasnik preduzeća „Niskogradnja Marjanović“, koje je izvođač radova, najavio je kako će se voditi računa da se predviđeni rokovi za gradnju ispoštuju do kraja.

KREĆE IZGRADNJA ODBRAMBENOG ZIDA OD POPLAVA

| Sanski Most |