„KROZ RATNI PAKAO SA SINOM U NARUČJU“-LJUBAV MAJKE SNAŽNIJA OD RATA

Sala gradskog kina u Sanskom Mostu bila je sinoć premala da primi sve posjetioce koji su sinoć prisustvovali promociji romana „Kroz ratni pakao sa sinom u naručju“ čija je autorica Azra Kurbegović.

Ovaj autobiografski roman, kroz istinitu priču jedne majke, govori o stradanju i tragičnim događajima tokom okupacije i agresije na Bosnu i Hercegovinu. O ovom zanimljivom djelu, koje je naišlo na izuzetno veliki interes čitalaca govorili su promotori: ratni komandant i „zlatni lijljan“, Senad Kljajić, zatim neposredni svjedok ovih istorijskih dešavavanja, Ilijaz Mehmedović, prosvjetna radnica, Timka Omanović, književnik Amir Talić kao i sama autorica.

Istaknuto je kako je roman potresno svjedočanstvo o ratnom paklu i stradanju mještana sela Hrustova tokom napada na ovo selo krajem maja 1992. godine. Autorica je u to vrijeme bila mlada majka koja je svjedočila zvjerskim ubistvima i protjerivanju najbližih članova svoje porodice, mještana, rušenju i paljenju Hrustova.

Roman je autobiografski i govori o tome koliko jedna majka može biti hrabra i odlučna u namjeri da zaštiti vlastito dijete, ali i da pomogne drugima. U knjizi se opisuje period neposredno pred početak napada na Hrustovo, granatiranje i etničko čišćenje sela, ubistva i protjerivanja mještana. Azra Kurbegović piše o vihoru i strahotama rata i tome kroz koje je morala proći sa malim sinom u naručju, a potom i i izbjegličkom putu i svim mukama koje je trebala prebroditi kako bi spasila vlastito dijete.Velika vrijednost ove knjige je i u tome što je to istinito svjedočanstvo o strašnim danima kroz koje su prošli stanovnici Hrustova, a priča je ispričana na tako iskren i emotivan način koji čitaoca ne može ostaviti ravnodušnim.

O prvom romanu Azre Kurbegović pohvalno se izrazio i recenzent, Mustafa Smajlović, inače poznati novinar i književni kritičar, koji je istakao kako se ova knjiga čita u jednom dahu.Ovaj autobiografski roman će vrlo brzo naći svoje mjesto u dušama i memoriji svojih čitalaca, ne samo zbog istine koju brani od zaborava, već i zbog snage i ljepote riječi kakvu može samo napisati ljubav majke prema djetetu.

Roman „Kroz ratni pakao sa sinom u naručju“  je, čim se pojavio, naišao na izuzetan prijem kod čitalaca i zanimljivo je kako je prvo izdanje u vrlo kratkom roku rasprodato. O tome koliko je interes za ovo djelo najbolje svjedoči izuzetna posjeta brojnih građana koji su na taj način uveličali promociju održanu u prostoru gradskog kina.

„KROZ RATNI PAKAO SA SINOM U NARUČJU“-LJUBAV MAJKE SNAŽNIJA OD RATA

| Vijesti |