KRUNA USPJEHA ZA PČELARA ENESA BAHTIĆA

KRUNA USPJEHA ZA PČELARA ENESA BAHTIĆA


Ponedjeljak, 11 Decembra, 2017

I pored činjenice da je ova godina bila izuzetno nepovoljna za pčelarstvo na području Općine Sanski Most, za pčelara Enesa Bahtića iz sela Čaplje, ova konstatacija ne važi. Naprotiv, ove godine Bahtić je na raznim takmičenjima osvojio pregršt medalja za svoj med, a kruna svih uspjeha stigla je prije nekoliko dana iz Mostara.

U gradu na Neretvi održano je Federalno takmičenje u ocjeni kvaliteti meda, a na njemu su se predstavila udruženja pčelara iz skoro svih gradova Federacije BiH. Bahtić je nagrađen prvim mjestom i zlatnom plaketom za kvalitet svoga kestenovog meda koji je ocjenjen najboljim i najkvalitetnijim u izuzetno oštroj konkurenciji.Bahtić ističe kako je ova vrijedna nagrada kruna ovogodišnjeg napornog i predanog rada u pčelarstvu. Sa svakog takmičenja na kojem je sudjelovao vratio se sa osvojenom nagradom i priznanjem. Ovaj skromni pčelar kaže kako je pčelarstvo poljoprivredna grana u koju su potrebna značajna i kontinuirana ulaganja.

Proizvodi sve vrste meda koje su krakateristične za ovo područje: livadski, šumski, bagremov, lipov i kestenov i radi se o pčelarskim proizvodima najviše kvalitete, o čemu svjedoče već pomenute nagrade. Bahtić kaže kako to treba zahvaliti čistoj i nezagađenoj prirodi na ovim prostorima te idealnim uslovima za bavljenje pčelarstvom . Kaže kako redovno posjećuje stručna i edukativna predavanja, te da uvijek nauči nešto novo.

Dodaje kako se bavi i ostalim vidovima pčelarske proizvodnje: proizvodnjom matica, voska, polena i matične mliječi, a jedino što ne proizvodi je pčelinji otrov.

KRUNA USPJEHA ZA PČELARA ENESA BAHTIĆA

Sanski Most |