LJEKOVITI ZRAK IZ PČELINJIH KOŠNICA

LJEKOVITI ZRAK IZ PČELINJIH KOŠNICA


Utorak, 3 Aprila, 2018

Pčelar Haris Redžić izgradio je na svome porodičnom imanju u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, prvu api komoru na području Unsko sanskog kantona i ona će uskoro biti stavljena u funkciju. Redžić kaže kako se radi o inovativnoj tehnici koja, u poslednje vrijeme, u svijetu nalazi sve veću primjenu.

„Api komora je u stvari inhalacija zrakom iz košnice i služi za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja. Posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odične rezultate postiže i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada api komore je da se košnice nalaze u ograničenom prostoru gdje se, upotrebom inhalatora, udiše ljekoviti zrak direktno iz košnice, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela.“, kazao je Redžić. Prema njegovim riječima, dosadašnja, eksperimentalna primjena api komore, dala je odlične rezultate. „Vjerujte, potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate.

Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu, i udišete vazduh iz košnica, u kojima je više od 50 hiljada pčela, kaže ovaj sanski pčelar. „U Sloveniji je odavno razvijen pčelarski turizam, odnosno boravak u ovakvim komorama i udisanje toplog zraka iz košnice jer su ljekovita svojstva takvog zraka višestruka. Njegova ljekovita svojstva potvrdile su brojne naučne studije koje su posljednjih godina rađene na mnogim univerzitetima u svijetu.“, kazao je Redžić. Inače, ovaj sanski pčelar se pčelarstvom bavi već punih dvadeset godina, a u poslednjih nekoliko godina posebno se specijalizirao za proizvodnju matične mliječi i drugih pčelinjih preparata koji se koriste u prevenciji i liječenju različitih vrsta bolesti.

Inovativnost u oblasti pčelarske proizvodnje porodici Redžić donosi višestruke koristi i sigurni su kako će api komora vrlo brzo postati prava atrakcija.

 

 

  

LJEKOVITI ZRAK IZ PČELINJIH KOŠNICA

Sanski Most |