MALA SUVENIRNICA PORODICE KAZIĆ

Osmi mart je datum koji se svuda u svijetu obilježava kao Međunarodni dan žena. To je dan kad pripadnicama ljepšeg pola iskazujemo poštovanje i ljubav, najčešće kupovinom prigodnog poklona.

Pravi poklon za osobu koja vam nešto znači možete pronaći i na adresi na kojoj se nalazi suvenirnica porodice Kazić. Sanjanin Irfan Kazić se već dugi niz godina bavi izradom ikebana, cvijetnih aranžmana koji porijeklo vode s Dalekog Istoka.

Kazićeve ikebane krasi mnoštvo raznobojnih ukrasnih cvjetova koje on strpljivo obrađuje, oblikuje i potom sklapa u cvijetne aranžmane. U poslove izrade ikebana i ostalih suvenira uključena je cijela porodica, a kako ističe, ljubav prema ovoj umjetnosti datira već preko 40 godina.

Među mnogobrojnim eksponatima su ikebane u obliku tradicionalnih predmeta koji asociraju na bosanskohercegovačku prošlost. Ovim ukrasnim aranžmanima iz dalekog Japana, sanski suvenirdžija je udahnuo tradiciju ovih prostora. Pored ikebana, Kazićevi u kućnoj radinosti proizvode i druge suvenire, koji nastaju rezbaranjem u drvetu, aluminiju i bakru, a ukrašeni su različitim motivima kulturno-historijskog naslijeđa Sanskog Mosta i BiH. Očev talenat i sklonost ka izradi suvenira naslijedila je i Irfanova kćerka Sanela, koja sada vodi porodičnu suvenirnicu.

U vrijeme kada je ekonomska situacija u našem društvu izuzetno teška, baviti se ovakvim poslovima je zahtjevan posao koji traži mnogo truda, vremena i energije. Kazići kažu kako najviše proizvoda iz kućne radinosti prodaju tokom ljeta, kada u Sanskom Mostu boravi veliki broj Sanjana koji žive i rade u inozemstvu.

Svako od njih poželi da u tuđinu ponese nešto što će ga podsjećati na zavičaj, ali treba naglasiti kako su i praznici poput osmog marta idealna prilika za kupovinu poklona u vidu cvijetnog aranžmana ili drugog prigodnog poklona.

MALA SUVENIRNICA PORODICE KAZIĆ

| Vijesti |