MANIFESTACIJA „GALAJA“ KAO PODSJETNIK NA DANE HEROJSKOG OTPORA

Dani herojskog otpora pruženog srpskom agresoru na području Općine Sanski Most tokom 1992. godine, obilježeni su centralnom manifestacijom koja je održana u proteklu subotu u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja.  Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana, kojom prilikom su brojne delegacije odale dužnu počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje BiH.

Potom je posjećeno mjesto pogibije Edilfa Hodžića, pripadnika Patriotske lige i jedinice s Galaje, koji je kao 21-godišnjak poginuo 1. juna 1992. godine, prilikom borbe s agresorskim snagama, a ovome činu su prisustvovali i njegovi roditelji. Cvijeće je položeno i na spomen obilježje Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović, boračke i druge delegacije i predstavnici društveno političkog života Unsko-sanskog kantona te općina Ključ i Sanski Most.

I ovoga puta na lokalitetu Galaje održan je svojevrsni čas istorije kojom prilikom su evocirane uspomene na istorijske događaje, a upriličeno je i svečano postrojavanje ključko sanske čete te simbolična predaja raporta komandantu Amiru Avdiću. Šuma Galaja je mjesto gdje je više dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja Sanskog Mosta i Ključa pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odlijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“.

Na spomen obilježje patriotima koji su ugradili svoje živote u slobodu koju danas uživamo položeno je cvijeće. Ovom prilikom priređen je prigodan kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici općinskih i kantonalne vlasti, zvanice i gosti. Bitka na Galaji bila je značajna i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je hrabrošću i dobrom organizacijom moguće pobjediti višestruko nadmoćnijeg agresora. Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je druženje brojnih posjetilaca ovogodišnje centralne manifestacije koja je održana na lokalitetu šume Galaja, a upriličena je i posjeta spomen kući koja sjeća na poginule borce i stradale žrtve ovoga kraja.

MANIFESTACIJA „GALAJA“ KAO PODSJETNIK NA DANE HEROJSKOG OTPORA

| Vijesti |