MANIFESTACIJA „GALAJA“ SJEĆA NA DANE STRADANJA I HEROJSKOG OTPORA


Srijeda, 30 Maja, 2018

Manifestacijom „Galaja 1992-2018.“ u naredna tri dana biće obilježeni dani stradanja, ali i herojskog otpora na području općine Sanski Most, a utvrđen je i program ovog tradicionalnog događaja.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su premijer USK, Husein Rošić i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović. Program manifestacije započeće sutra centralnim skupom ispred šehidskog spomen obilježja u Hrustovu s početkom u 10 sati, kojom prilikom će se odati počast stradalim mještanima ovog sela i susjednog Vrhpolja, koji su ubijeni tokom napada agresorskih snaga na ovaj dio sanske općine. Nakon toga upriličiće se obilazak spomen obilježja rahmetli Almasu Zukiću, koji je među prvima pružio otpor neprijateljskim vojnicima, a nakon toga i spomen ploče u znak sjećanja na borca Ismeta Hepića iz Cazina, koji je poginuo tokom operacije „Sana 95“ u borbama za oslobađanje ovih krajeva. Na mostu u Vrhpolju održaće se čas istorije te će se bacanjem cvijeća u vodu odati počast Bošnjacima koji su ubijeni i bačeni s mosta u rijeku Sanu. U 11.30 sati  na šehidskoim mezarju „Hrustovo – Vrhpolje“  biće upriličen prigodan vjerski program, te će se učenjem tevhida odati počast šehidima.

Drugog dana manifestacije, u petak, 1. juna planiran je obilazak spomen obilježja koje je podignuto u znak sjećanja na Beću Buljubašića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima. U subotu, 2. Juna, trećeg dana manifestacije, održaće se centralni događaj u šumi Galaja, a tom prilikom planirano je održavanje niza sadržaja, kao i tradicionalnog malonogometnog turnira. U 17. sati planirano je polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, a nakon toga obilazak spomen obilježja Saida Keranovića, također jednog od pokretača otpora na ovim prostorima. U 18 sati biće održana centralna manifestacija u šumi Galaja uz obraćanje gostiju, a nakon toga i iftar za sve sudionike i goste ovog događaja.

Manifestacijom „Galaja“ obilježavaju se dani stradanja civilnog stanovništva sela Hrustovo i Vrhpolje, ali i dani herojskog otpora kojeg su petriote i najbolji sinovi sanske doline pružili neprijatelju. U programu RTV „Sana“ večeras od 20.45 sati možete pogledati emisiju posvećenu ovoj tematici.

 

 

MANIFESTACIJA „GALAJA“ SJEĆA NA DANE STRADANJA I HEROJSKOG OTPORA

Sanski Most |