MANIFESTACIJA „GALAJA“-SJEĆANJE NA HEROJE


Nedjelja, 3 Juna, 2018

Centralna manifestacija obilježavanja 26 godina od otpora koji je pružen višestruko nadmoćnijem neprijatelju tokom maja i juna 1992. godine, održana je u proteklu subotu na lokalitetu šume Galaja, nadomak sela Vrhpolje. Ovogodišnjem događaju prisustvovali su najviši predstavnici političke vlasti i društvenog života Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most, boračkih organizacija te veliki broj građana.

Događaj je započeo polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta na Trgu ljiljana, gdje odata počast svim borcima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine. Potom je na spomen obilježju, mjestu pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi, odata počast ovom vrhpoljskom heroju. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života.  Potom je položeno cvijeće na spomen ploču pripadnicima Patriotske lige iz Sanskog Mosta i Ključa, te im je učenjem fatihe odata dužna počast. U sklopu kulturno zabavnog programa nastupio je sanski hor „Harmonija“ koji je izveo nekoliko prikladnih ilahija i sevdalinki. Potom su se prisutnima predstavili učenici Osnovne škole „Vrhpolje“ recitacijama, pozorišnim komadom i folklornim igrama.

Također, ovom prilikom pročitani su najuspješniji radovi na temu „Heroji Galaje“, a tri prvoplasirana rada nagrađena su novčanim nagradama. Poslije toga prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici vlasti, zvanice i gosti. Predsjednik Mjesne zajednice Vrhpolje, Ismet Salešević, govorio je o tome šta je do sada sve učinjeno na uređenju kompleksa šume Galaja, gdje je dovedena struja i voda, te urađeno niz projekata. On je istakao kako se u narednom periodu planira asfaltiranje puta do Galaje u čemu se očekuje pomoć i podrška kantonalnih i lokalnih vlasti koja do sada nikada nije izostala. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, u svome govoru je rekao kako je Galaja istorijska lekcija za buduće naraštaje o tome kako se voli i brani domovina. On je istakao kako nas Galaja uči o tome koliko je važno jedinstvo, a kritički se osvrnuo na neprisustvo predstavnika pojedinih političkih partija ovakvom događaju. Uspomene na herojske dane Galaje evocirali su neposredni sudionici, ratni heroj Ifet Hukanović i komandant sansko-ključke čete, Amir Avdić. Prisutnima su se obratili i ratni komandanti Armije RBiH i nosioci najvišeg ratnog priznanja „zlatni ljiljan“, Farko Hodžić Hodža i Senad Kljajić.  Ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Dževad Malkoč, poklonio je ovom prilikom načelniku Hasanbegoviću monografiju Petog korpusa Armije RBiH. Premijer USK, Husein Rošić, istakao je kako će vlada kojoj je na čelu izdvojiti 100 hiljada maraka za asfaltiranje puta do Galaje te izrazio nezadovoljstvo time što ovaj projekat nisu podržali neki poslanici u Skupštini USK.

„Došao sam ovdje čista obraza i moram istaći neke stvari. Kada su Senad i Arif s vašim Nijazom došli u moj kabinet i tražili da uvrstimo u budžet projekat Galaje, ja sam rekao- on neće podržati, ali ja vas neću slagati. Ja vas nisam slagao, on nije podržao. Imate 100 hiljada maraka, vjerujem da će pomoći i općinske vlasti i da ćemo ovdje iduće godine imati lijep asfalt. Mi smo prebacili 100 hiljada maraka za Šehovce, vrlo brzo počinje rekostrukcija Bulevara 7. Korpusa, projekat vrijedan oko pola miliona maraka i to je ono s čim se mi trebamo takmičiti.“, rekao je Rošić. Zvanice i gosti su potom posjetili spomen dom gdje su izložene fotografije pripadnika Patriotske lige i boraca Armije RBiH koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i civilnih žrtava s područja Hrustova i Vrhpolja. Nakon završetka oficijelnog dijela programa, za zvanice, goste i sve posjetioce organizator je priredio iftar kojem je prisustvovao veliki broj posjetilaca. Podsjetimo, šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine.

Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, principom razmjene, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije.  U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, svake godine se održava manifestacija „Galaja“.

 

MANIFESTACIJA „GALAJA“-SJEĆANJE NA HEROJE

Sanski Most |