MEDICINARI U ŠTRAJKU UPOZORENJA

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u zdravstvu Unsko sanskog kantona započeo je danas s održavanjem polusatnih štrajkova upozorenja. Oni će se održavati u narednom periodu za vrijeme pauze svakim radnim danom, a u narednom periodu očekuju se razgovori s predstavnicima Ministarstva zdravstva USK.

Zaposleni u zdravstvu USK su se na ovaj korak odlučili nezadovoljni sopstvenim socio ekonomskim statusom, ali i zbog činjenice da su ljekarima i stomatolozima tokom protekle godine povećani koeficijenti za obračun ličnih dohodaka, dok su njihovi ostali na istom nivou. Zaposlenici Doma zdravlja Sanski Most i Opće bolnice danas su se okupili u krugu ovih zdravstvenih ustanova. Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu zalaže se za jedinstveni zakonski okvir i kolektivni ugovor kojim bi se regulisala prava svih zdravstvenih radnika. Također, ukazuju i na loše uređeno stanje u ovdašnjem zdravstvu i teške uslove u kojima svakodnevno rade.

Za narednu srijedu zakazani su razgovori predstavnika pomenutog sindikata s Vladom USK. Ukoliko oni ne urode plodom krenuće se u organizaciju generalnog štrajka. Podsjećamo da je sindikat koji okuplja ljekare i stomatologa odlučio da zamrzne štrajk do 15. Februara nakon razgovora s nadležnima.

 

 

MEDICINARI U ŠTRAJKU UPOZORENJA

| Vijesti |