MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „DJELUJMO ZAJEDNO“

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „DJELUJMO ZAJEDNO“


Srijeda, 25 Oktobra, 2017

Jedanaesta po redu međunarodna dvodnevna konferencija pod nazivom „Djelujmo zajedno“, na kojoj se govori o položaju i pravima osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, svečano je otvorena danas u Sanskom Mostu.

Organizator konferencije i ove godine je Koordinacioni odbor udruženja i saveza osoba sa invaliditetom Unsko-sanskog kantona. I ove godine konferencija je okupila veliki broj učesnika, od predstavnika brojnih udruženja koja okupljaju invalidne osobe s područja cijele Bosne i Hercegovine, do institucija i organizacija koje se bave pomenutom problematikom, kao i predstavnika lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti. U okviru konferencije se održavaju brojna predavanja iz različitih oblasti vezanih za tematiku položaja i života invalidnih osoba. Učesnike je na početku pozdravio Jusmir Alibabić, član organizacionog odbora ovogodišnje konferencije.

Ovaj događaj se organizuje u sklopu provođenja Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH za period od 2016. do 2021. godine, a ovaj dokument je predstavio pomoćnik federalnog ministar za socijalnu problematiku i boračka pitanja, Dobrica Jonjić. Na konferenciji su predstavljeni programi zapošljavanja osoba sa invaliditetom koje sprovodi Federalni fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, o čemu je govorio Mirko Jerinić, rukovodilac sektora. U radu konferencije i ove godine sudjeluju gosti iz susjednih država, a među njima i Branimir Jovanovski iz Makedonije, te Saša Mlakar iz Slovenije. U toku dvodnevnog rada konferencije govoriće se o više različitih tema koje se tiču života i statusa invalida.

Cilj konferencije je da se sagledaju današnji status i prava osoba sa invaliditetom, te da se zaključci proslijede nadležnim organima vlasti s ciljem poboljšanja statusa ove populacije.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „DJELUJMO ZAJEDNO“

Sanski Most |