MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U „FENIX-u“

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U „FENIX-u“


Ponedjeljak, 30 Aprila, 2018

Centar „Fenix“ u Sanskom Mostu bio je protekle subote domaćin međunarodne konferencije na temu „Autonomija u porodu, glas žene u Evropi“. Radilo se o veoma značajnom skupu na kojem su učesnici razmjenili mišljenja i iskustva o ovoj značajnoj temi.

Na pomenutom događaju sudjelovale su predstavnice različitih organizacija i udruženja iz 16 evropskih zemalja s ciljem razmjene znanja i iskustava za poboljšanje uslova u kojima žene rađaju, pozivajući se na naučno dokazane dobre prakse pri skrbi u porodu, a posebno najnovije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. U radu konferencije sudjelovali su i predstavnici mreže nevladinih organizacije ENCA i radi se o mreži organizacija koje se bave unapređenjem perinatalne njege za majke i bebe.

U svim zemljama ENCA podržava: osnaživanje žena, porod usmjeren na porodicu, dojenje, njega usmjerena na porodilje. Nacionalni predstavnici ENCA-e redovito se sastaju i drže u bliskom kontaktu za razvoj projekata, razmjenu ideja i međusobnu podršku pri raznim kampanjama. Pomažu sakupljati i distribuirati informacije, organizirati konferencije. Poseban akcenat u radu ove konferencije dat je autonomonosti žene kada je riječ o porodu, kao i ulozi babice.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U „FENIX-u“

Sanski Most |