MEDVJED PROVALIO U LOVAČKU KUĆU

MEDVJED PROVALIO U LOVAČKU KUĆU


Ponedjeljak, 10 Aprila, 2017

Povećano prisustvo medvjeda primjećeno je poslednjih nekoliko sedmica na širem području sanskog lovišta, a članovi Lovačkog društva „Sana“ pokušavaju da iznošenjem hrane zadrže ove životinje u višim predjelima Grmeča, kako se ne spuštali u nizine i pravili eventualne štete.

Prema riječima sekretara ovog lovačkog društva, Mesuda Aganovića, medvjedi su sada, nakon hladne i iscrpljujuće zime gladni i neprestano u potrazi za hranom. Prije nekoliko dana medvjed je uspio da raskuje daske na lovačkoj kući koja se nalazi na lokalitetu Mrežnica kako bi dospio do kukuruza koji je tu bio uskladišten. Za to je bila potrebna izuzetna snaga pa je očito da se radilo o snažnoj i velikoj životinji.

U nekoliko navrata nadzorne kamere, koje su postavljene u više dijelova lovišta, snimile kako medvjedi rastjeruju krda divljih svinja kako bi došli do hrane koju su lovci ostavili za divljač. U Lovačkom društvu „Sana“ ističu kako se poslednjih nekoliko godina znatno povećalo brojno stanje medvjeda na području kojim gazduju, čemu su doprinijeli oštri zakonski propisi kojim se zabranjuje i oštro kažnjava odstrel tih životinja, ali i kvalitteno gazdovanje lovištem.

Prije samo penaestak godina, zbog prekomjernog izlova, medvjed je bio ugrožena vrsta u grmečkim šumama i bila je ostala tek nekolicina primjeraka.

MEDVJED PROVALIO U LOVAČKU KUĆU

Sanski Most |