MEDVJED UNIŠTIO KOŠNICE PA SE POGOSTIO MEDOM

MEDVJED UNIŠTIO KOŠNICE PA SE POGOSTIO MEDOM


Srijeda, 3 Jula, 2019

Na širem području sela Dabar, u zaseoku Crnovode, medvjed je uništio pčelinjak s velikim brojem košnica te pričinio vlasnicima veliku materijalnu štetu. Napad se dogodio na imanjima Elvedina Hasanbegovića i Ismeta Alagića, koji na ovom području imaju vikendice. Alagić kaže kako je jutros primjetio razbacane i uništene košnice, a ono što je zanimljivo jeste da je ovo drugi put u poslednjih nekoliko mjeseci da je medvjed nasrnuo na njihovu imovinu.

Vlasnici kažu kako je materijalna šteta velika i pitaju se ko će im je nadoknaditi. „Kada sam došao na imanje sve je bilo razbacano, košnice su potpuno uništene i šteta je velika. O snazi medvjeda govori da je za nekoliko metara pomjerio prikolicu u kojoj su se nalazile košnice i potom poderao lim na njoj kako bi došao do meda“, kaže Alagić.  Na licu mjesta danas smo zatekli i komisiju za procjenu šteta Ministarstva poljoprivrede USK koji su evidentirali zatečeno stanje, te popisali nanesenu štetu. U Lovačkom društvu „Sana“ kažu kako se brojno stanje medvjeda u poslednjih desetak godina značajno povećalo, ali da je lov na njih praktično onemogućen zbog komplikovanih pravnih propisa kojime se to reguliše. Zbog toga predlažu da se ova zakonska problematika reguliše kantonalnim zakonodavstvom, a ne federalnim kao što je sada slučaj.

Lovci kažu kako se brojno stanje medvjeda u poslednjih desetak godina značajno povećalo, te da samo na području sanskog lovišta danas živi oko pedesetak medvjeda iako je optimala broj tih životinja dvostruko manji. U narednom periodu, kako se procjenjuje , ovakvih događaja moglo bi biti sve više, obzirom da su sela napuštena i medvjedi se bez straha spuštaju do naseljenih mjesta u nižim područjima. Očevici govore da su nedavno primjećeni na svega nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u blizini vikenda naselja na području Sanskih brda. Sem toga, ove godine voće nije rodilo, pa će i hrane u prirodnim staništima ove divljači biti osjetno manje, što dodatno komplikuje cijelu situaciju.

MEDVJED UNIŠTIO KOŠNICE PA SE POGOSTIO MEDOM

Sanski Most |