MEDVJEDI OKUPIRALI GRMEČKE ŠUME


Srijeda, 30 Maja, 2018

Prisustvo velikog broja medvjeda na obroncima planine Grmeč prijavljeno je ovih dana od strane brojnih stanovnika podgrmečkih sela, planinara, izletnika i lovaca koji uređuju lovačke čeke i obavljaju druge aktivnosti u lovištima za vrijeme lovostaja.

„Ovih dana primili smo zaista veliki broj dojava od ljudi koji su imali bliske susrete s medvjedima, a mnogi su ih snimili svojim kamerama i mobilnim telefonima. U ovom trenutku nemamo dojava o eventualnim štetama, ali je očekivati da ih bude u naredmom periodu.“, kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva „Sana“. Prema njegovim riječima, na veoma malom prostoru, na lokalitetu Crnovode, istoga dana primjećena su tri odrasla medvjeda, kao i medvjedica u čijoj pratnji su bila dva mečeta.

Obzirom da se medvjedi u potrazi za hranom spuštaju iz viših planinskih područja u nizine, lovci smatraju kako su i u narednom periodu može očekivati njihovo povećano prisustvo, posebno iz razloga što se ove godine očekuje bogat urod voća. Sanski lovac Fadil Pašalić, jedan je od onih koji su ovih dana imali blizak susret s ogromnim medvjedom, a životinja je prišla na svega nekoliko desetina metara od njegove vikendice na lokalitetu Gradina.

Prema procjenama Lovačkog društva „Sana“, samo na području njihovog lovišta trenutno obitava preko trideset medvjeda, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine. Razmnožavanju ovih veličanstvenih životinja doprinijelo je to što su zakonom strogo zaštićene i zabranjen je lov na njih.

MEDVJEDI OKUPIRALI GRMEČKE ŠUME

Sanski Most |