MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA POZDRAVLJA NAJAVU RAZMATRANJA REZOLUCIJE PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN

MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA POZDRAVLJA NAJAVU RAZMATRANJA REZOLUCIJE PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN


Utorak, 9 Aprila, 2024

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, pozdravlja najavu razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. S tim u vezi, uime porodica žrtava genocida, izrazili su zahvalnost nosiocima prijedloga – Republici Ruandi i Saveznoj Republici Njemačkoj.

– Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina su odnosom prema holokaustu, genocidu nad Tutsima u Ruandi i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pokazali da pojedinci i zajednice mogu izvući lekcije iz zločina i tragičnih događaja iz prošlosti te da u tim zemljama postoje ljudi koji su spremni raditi na tome da svijet prepozna važnost borbe za istinu i pravdu – poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Memorijalni centar poziva sve državljane i državljanke Bosne i Hercegovine, nosioce odgovornih pozicija u institucijama u zemlji i svijetu, sve prijatelje Bosne i Hercegovine, političke i vjerske lidere, pravne autoritete, aktiviste, organizacije civilnog društva i memorijale da učine sve što je u njihovoj moći da bi se, u narednih mjesec dana, osigurala potpuna podrška Rezoluciji i njeno usvajanje.

– Za usvajanje Rezolucije potrebno je osigurati 2/3 glasova, od 193 države članice Ujedinjenih nacija. To znači da nam je potrebna podrška najmanje 129 država članica. U trenutnim podjelama svijeta to nije jednostavan zadatak, ali vjerujemo da će međunarodna zajednica pronaći snage da još jednom podrži pravdu i činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, da će pozvati na usvajanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici te da će ta dva elementa postati temelj obnove procesa suočavanja sa prošlošću, izgradnje nove nade za dijalog i mir generacija koje dolaze, ali i prilika da se konačno okonča dnevno politiziranje, negiranje genocida i narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve genocida – napominju iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da je Rezolucija važna zbog budućnosti te prilika za finalnu potvrdu odnosa civilizacije prema genocidu u Srebrenici.

– U vremenu nestabilnosti i stalnih prijetnji po mir, narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rezultati glasanja u Generalnoj skupštini neće samo odrediti odnos međunarodne zajednice prema prošlosti i genocidu u Srebrenici, već će biti putokaz i za to na koga naša zemlja može računati kao partnera i saveznika u vremenima nesigurnosti i prijetnji. To će biti naši saveznici, na koje ćemo moći računati, u danima i godinama pred nama – zaključili su.

– Memorijalni centar će uspostaviti poseban tim i fokusirati se na intenzivnu komunikaciju sa međunarodnim i domaćim partnerima te će svi resursi institucije biti posvećeni zagovaranju uspješnog usvajanja Rezolucije od današnjeg dana do trenutka kad taj prijedlog dođe na dnevni red Generalne skupštine – saopćila je Press služba   Memorijalnog centra.

MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA POZDRAVLJA NAJAVU RAZMATRANJA REZOLUCIJE PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN

BiH |