MINISTAR DEDIĆ I PREMIJER ROŠIĆ U RADNOJ POSJETI SANSKOM MOSTU/PROJEKAT FERP SE ODVIJA PO PLANU

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Šemsudin Dedić i premijer USK, Husein Rošić, boravili su u radnoj posjeti Općini Sanski Most.

U pratnji općinskog načelnika, Farisa Hasanbegovića i federalnog poslanika, Asima Kambera, obišli su radove koji se u Sanskom Mostu izvode u okviru realizacije projekta FERP, a nakon toga obišli su i lokalitet banje Ilidža. Prije nekoliko dana, radovima u Ulici Muse Ćazima Ćatića i naselju Bare započela je realizacija druge faze projekta „FERP“ u Sanskom Mostu, kojim se obnavlja infrastruktura oštećena tokom poplava u maju 2014. godine.

Podsjećamo, radi se o programu oporavka od poplava koji se finansira sredstvima Svjetske banke, u sklopu kojeg je Općina Sanski Most dobila više od 1,3 milion maraka. Ovi izuzetno značajni projekti se odvijaju pod nadzorom resornog federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a ministar Dedić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije radova na terenu.Sem rekonstrukcije saobraćajnica koje su stradale u poplavama tokom maja 2014. godine, ovog ljeta se obavljaju radovi na produbljivanju i uređenju korita Sane u cilju prevencije od budućih poplava.

Radovima se nastoje sanirati kritične tačke na rijeci te povećati zapremina i protočnost korita kako bi se spriječilo izlijevanje rijeke. U proteklom periodu s nekoliko lokacija uklonjene su ogromne količine pijeska i mulja te je na taj način u značajnoj mjeri regulisan vodostaj Sane. U narednim sedmicama 719 hiljada maraka biće utrošeno za realizaciju osam infrastrukturnih projekata i radi se o saobraćajnicama i ulicama koje su oštećene u poplavama.

One će biti presvučene novim asvaltnim zastorom, a na pojedinim saobraćajnicama biće urađene i trotoarske površđine. Podsjećamo, tokom protekle godine, u okviru realizacije prve faze projekta „FERP“ urađena je sanacija asvaltnog zastora u naseljima Alagića sokak, Muhićima, Krkojevcima, Šabića sokaku, Aganovića sokaku, dijelu Bulevara 7. Korpusa i Ključke ulice, a u Mjesnoj zajednici Trnova saniran je dio lokalnog puta te izgrađen most na Pilješkoj rijeci.

U sklopu pomenute druge faze, pored Ulice Muse Ćazima Ćatića i saobraćajnice u naselju Bare, predviđena je i rekonstrukcija asvaltne površine u Staničnoj, zatim Ulici Meše Selimovića, te na saobraćajnicama u Trnovi, Krkojevcima, dionici Hrustovo -Kljevci, a planirana je i sanacija klizišta na lokalnom putu Vrhpolje, u zaseoku Hodžići.

MINISTAR DEDIĆ I PREMIJER ROŠIĆ U RADNOJ POSJETI SANSKOM MOSTU/PROJEKAT FERP SE ODVIJA PO PLANU

| Vijesti |