MINISTRICA BOŠNJAK SA ALENOM PILAVOM I TOMAŽOM ŠTUPNIKOM O TRANSPLANTACIJSKOJ MEDICINI U BIH

MINISTRICA BOŠNJAK SA ALENOM PILAVOM I TOMAŽOM ŠTUPNIKOM O TRANSPLANTACIJSKOJ MEDICINI U BIH


Četvrtak, 25 Aprila, 2024

Na današenjem sastanku ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak sa v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alenom Pilavom i šefom Klinike za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Ljubljana Tomažom Štupnikom, istaknuta je zajednička posvećenost priključenju Eurotransplantu radi unaprjeđenja transplantacijskih mogućnosti.

V.d. direktora KCUS-a Alen Pilav je izrazio zadovoljstvo da je Ministarstvo civilnih poslova, u suradnji sa nadležnim entitetskim vlastima končano postiglo suglasnost i uputilo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu. Dosadašnja komunikacija Ministarstva civilnih poslova sa Eurotransplantom daje nadu da će se Bosna i Hercegovina na određeni način priključiti toj organizaciji kako bi pacijenti iz BiH koristili mogućnosti koje mreža pruža.

Pilav je informirao ministricu o aktivnostima i planovima Kliničkog centra, stavljajući u prvi plan program transplantacija.

Tomaž Štupnik, vođa programa transplantacije pluća u Kliničkom centru Ljubljana, izrazio je spremnost da pruži podršku u razvoju ovog programa u BiH.

Također, razgovarano je o mogućnostima koje nudi program Europske unije EU4Health. Ovaj program, kojem Bosna i Hercegovina pristupa, s proračunom od 5,3 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku potporu za unaprjeđenje zdravstvenih sustava te je ministrica apelirala na što aktivnije sudjelovanje u programu.

Na sastanku je zaključeno da treba razvijati svaku vrstu suradnje kako bi se unaprijedio zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini i omogućio veći broj uspješnih transplantacija organa, saopćeno je MCPBiH.

MINISTRICA BOŠNJAK SA ALENOM PILAVOM I TOMAŽOM ŠTUPNIKOM O TRANSPLANTACIJSKOJ MEDICINI U BIH

BiH |