MINSKA POLJA I DALJE VELIKI SIGURNOSNI PROBLEM

MINSKA POLJA I DALJE VELIKI SIGURNOSNI PROBLEM


Ponedjeljak, 16 Januara, 2023

Dugo godina poslije završetka rata, minska polja i dalje predstavljaju sigurnosni problem na području Općine Sanski Most. Na svu sreću, u poslednjih nekoliko godina nisu zabilježena stradanja od mina zaostalih iz proteklog rata. Ipak minska polja i danas predstavljaju veliku opasnost svjedoči i slučaj iz susjedne Hrvatske, gdje je lovac smrtno stradao u minskom polju na području planine Velebit. Kako kažu u Civilnoj zaštiti Općine Sanski Most, ovakvih slučajeva kod nas je bilo u prvim poslijeratnim godinama, pa čak i događaja sa smrtnim ishodom.

Minska polja na području sanske općine označena su odgovarajućim znakovima upozorenja. Ipak dešava se da znakove kradu ili uklanjaju nesavjesni pojedinci, što može predstavljati opasnost. Područja kontaminirana minama nalaze se mahom u blizini međuentitetske granice, gdje su bilei zone razdvajanja među vojskama. Sve to predstavlja problem za kretanje planinara, izletnika ili lovaca. Na području kojim gazduje Lovačko društvo „Sana“, minska polja predstavljaju problem, ali lovci dobro paze da ne ugroze vlastitu ili tuđu sigurnost. Prema riječima Senada Kljajića, predsjednika ovoga društva, strogo se vodi računa o tome da se poštuju granice područja kontaminiranih minsko eksplozivnim sredstvima zaostalim u periodu poslije rata.

Proces deminiranja u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i na području Općine Sanski Most, odvija se usporenom dinamikom, jer se radi o skupim aktivnostima koje se mahom finansiraju sredstvima iz međunarodnih fondova. Ono što je izvjesno jeste da će ovo još dugo biti sigurnosni problem i da u prirodi treba striktno poštovati signalizaciju koja nas upozorava na ovaj problem.

MINSKA POLJA I DALJE VELIKI SIGURNOSNI PROBLEM

Sanski Most |