MJEŠTANI KIJEVA NE ŽELE DEPONIJU U SVOM MJESTU

MJEŠTANI KIJEVA NE ŽELE DEPONIJU U SVOM MJESTU


Srijeda, 22 Septembra, 2021

Mještani sela Kijevo održali su sinoć mirni protestni skup ispred zgrade mjesne škole, te poručili kako neće dozvoliti izmještanje i izgradnju gradske deponije u blizini ovoga mjesta. Mještani su istakli kako su neprijatno iznenađeni prijedlogom da se jedan lokalitet koji je, kako tvrde, u neposrednoj blizini njihovog sela, predloži za moguću lokaciju buduće gradske deponije o čemu treba da odlučuje Općinsko vijeće u Sanskom Mostu na svojoj sjednici koja je zakazana za naredni četvrtak. Husein Selimović, predsjednik Mjesne zajednice Kijevo, tvrdi kako ih o svemu niko nije obavjstio niti pitao za mišljenje, te dodaje kako se o tako važnom pitanju ne moće odlučivati bez javne rapsrave koja se mora provesti.

Mještani tvrde kako se predložena lokacija, koja obuhvata više zemljišnih parcela, nalazi u predjelu nepovoljne ruže vjetrova po ovo mjesto, te da u neposrednoj blizini izvire rječica Drozgača, koju ovdašnji poljoprivredni proizvođači koriste za navodnjavanje svojih parcela.

Na danas održanom skupu organizovano je potpisivanje peticije koja će biti poslata Općinskom vijeću, a njome se traži obustavljanje svih aktivnosti oko deponije. Ukoliko se to ne dogodi, kažu mještani, biće prisiljeni i na radikalnije mjere. Općinsko vijeće Sanski Most je na jednoj od svojih ranijih sjednica usvojilo zaključak da se formira radna grupa koja bi obišla potencijalne lokacije gdje bi se moglo odlagati smeće, te da predloži jednu koja bi se koristila kao gradska deponija. Problem skladištenja smeća u ovome gradu je najveći komunalni problem obzirom da su kapaciteti sadašnje gradske deponije odavno prevaziđeni, te se pojavio problem odlaganja smeća.

Ova deponija se nalazi na lokalitetu Magarice, iznad samog grada, te od 1968. godine, kada je formirana, ima karakter privremene, ali se već decenijama koristi u nedostatku drugih rješenja.Naposlijektu predložena je lokacija koja se nalazi na razmeđu sela Kruhari i Kijevo, ali mještani su energično protiv realizacije ove zamisli, te poručuju kako će svakog dana nastaviti s protestnim okupljanjima, u čemu će im se, kako tvrde, pridružiti i mještani Čaplja, Tomine i Kruhara.

MJEŠTANI KIJEVA NE ŽELE DEPONIJU U SVOM MJESTU

Sanski Most |